Verwen jezelf met een gratis geveltuin

Social media sharing

Geveltuinen schieten als paddenstoelen uit de grond!

Je kan er niet meer naast kijken. Het straatbeeld ondergaat de laatste maanden een metamorfose. Overal verschijnen tegeltuintjes en klimhulpen tegen de gevels. In mei 2021 lanceerde de stad de actie ‘Verwen jezelf en je buurt met een GRATIS GEVELTUIN’. Meer dan 600 burgers schreven zich in. Zij maken de keuze voor meer kleur en sfeer in groenarme straten, een verbetering van de luchtkwaliteit en verkoeling op hete dagen. Sinds de start in september zijn er al meer dan 200 geveltuinen aangelegd. In de zomer ligt het eventjes stil maar in het najaar komen er nog enkele honderden aan de beurt. Sommige aanvragers moet nog eventjes geduld uitoefenen omdat er straatwerken zijn gepland waardoor nog geen geveltuintjes kunnen worden aangelegd. De aanleg van zo’n geveltuintje is volledig gratis en verloopt in overleg met de aanvrager die instaat voor het onderhoud.

Kabouter met rode pinnenmuts aan gevel met geveltuin

Jouw buurt blauwgroen? Gewoon doen!

Waarom kiezen voor een gratis geveltuin?

Je geveltuin brengt kleur en sfeer in je straat, verbetert de luchtkwaliteit en isoleert je woning. Je zorgt ook voor een stukje natuur in de stad. Vogels en bijen vinden er lekkers. En wat denk je van druiven, kiwi’s, aardbeien en keukenkruiden aan je gevel? Of nog beter: een groenslinger over de straat tussen jouw huis en dat van de overbuur? 

Geveltuinen zorgen voor verkoeling op hete dagen, ze houden het regenwater vast, leiden het naar de bodem en houden zo mee de grondwaterstand op peil. Zo draag je je steentje bij om onze stad klimaatbestendig te maken.

En niet te vergeten: jij hoeft enkel je akkoord te geven wij doen de rest. Geen gedoe of kosten dus voor de aanleg. Het onderhoud doe je natuurlijk wel zelf. Daar rekenen we op!

Voor wie?

Niet alle straten zijn geschikt voor de aanleg van geveltuinen. Landelijke straten, woonstraten met veel groen en voortuinen hebben minder nood aan een extra groenimpuls. In de grijze, stenige straten van de binnenstad is dat een ander verhaal. Daar kunnen groentuinen echt het verschil maken en een positief gevoel in de straat brengen. Daarom komen deze straten bij voorrang in aanmerking.  Straten waar wegenwerken gepland zijn of de voetpaden heraangelegd worden, krijgen ook voorrang. Aanvragen uit andere straten zijn natuurlijk ook zeker welkom! We nemen ze mee op in de planning, maar het kan nog wel eventjes duren voordat ze aan de beurt zijn. Daarom vragen we een beetje geduld.

Vóór je een aanvraag doet, bekijk je best eens of het voetpad voor jouw woning geschikt is voor een geveltuin.
Dit zijn de afspraken:

  • Er moet op het voetpad een vrije doorgang blijven van minstens 1 meter, na de aanleg van je geveltuintje.
  • Je geveltuin mag maximum 50 cm breed zijn, vanaf de gevel, en 1,20 meter lang, per volle 5 meter gevellengte.
  • Je geveltuin moet op 50 cm afstand blijven van het huis van je buren.

Overweeg ook om de aanleg van je geveltuin te combineren met plaatsen van een gevelwaterton. Hiermee doe je nog een grotere inspanning om kostbaar regenwater op te vangen en nuttig te gebruiken. We verwerken de gevelwaterton in het ontwerp van je geveltuin. De regenpijp van je voorgevel wordt er op aangesloten met een overloop in je geveltuin en verder op de bestaande afvoerbuis naar de straat. Zo heb je – zelfs op lange, hete zomerdagen – een waterreserve voor je geveltuin. Jouw bijdrage voor het installeren een gevelwaterton bedraagt 80 EUR.

Wat moet je doen om een gratis geveltuin te laten aanleggen?

Jammer. De aanvraagperiode voor een gratis geveltuin is voorlopig afgesloten.  

Sinds de start in september 2021 zijn er al meer dan 200 geveltuinen aangelegd.
Vanaf het voorjaar van 2023 wordt de aanleg wijk per wijk aangepakt. De Kroonmolenwijk kwam al aan bod. Groene Gevels vzw ging op huisbezoek om samen met de bewoners de mogellijkheden te bekijken. De plantvakken werden aangelegd, de klimhulp werd geplaatst en de planten geplant. Tot en met mei wordt er in de andere wijken aangelegd.
In de zomer ligt het eventjes stil maar in het najaar komen de overige aanvragen aan bod.
Ook grotere groenprojecten worden er nog steedsgerealiseerd.  Meer hierover onderaan deze pagina.

Kwam je (voorlopig) niet in aanmerking? Dan kan je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Via onderstaande knop vind je meer informatie. 

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

Mozaiek van geveltuintjes

Heb je ruimte voor een groter groenproject? We ontzorgen je volledig!

Ben je eigenaar van een grote wand of gevel, bijvoorbeeld van een handelspand, magazijn of gebouw van een instelling? Dan willen wij graag met jou samenwerken om een groter groenproject op te zetten. Zelfs één zo’n groter project kan al het verschil maken in een groenarme buurt.

Het kan gaan om grote geveltuinen, groenslingers over de straat of specifieke aanplantingen. Voor een groenslinger heb je uiteraard het akkoord nodig van je overburen. Samen met jou maken we een project op maat. Voor zo'n groter project zorgt het stadsbestuur ook voor het snoeiwerk. Neem contact op via het online formulier (zie boven). We maken een afspraak en gaan aan de slag.

Belangrijk is dat het stadsbestuur voor deze grote groenprojecten niet alleen het ontwerp, de aanleg en de aanplanting voor zijn rekening neemt, maar ook het volledige onderhoud van het groenproject. Een totale ontzorging dus. Het enige wat we aan jou als eigenaar vragen is je formeel akkoord om het groenproject op je terrein op te zetten.

[De tekst loopt verder onder de afbeelding]

Voorbeeld van een groenslinger

Wat doet de stad zelf op openbaar domein?

Al geruime tijd trekt het stadsbestuur resoluut de kaart van ontharding en vergroening. Daarbij worden heel uiteenlopende projecten opgezet. Het gaat om kleinere acties zoals het wonderwoud in de Schongaustraat en de ecologische groenzone nabij de Atomiumstraat.

Maar ook om goed zichtbare, structurele initiatieven, zoals de omvorming van de Kardinaal Cardijnlaan tot ‘Straat van de toekomst’, met veel groen en wadi’s*, de ontharding van de Houtbriel, de nieuwe aanplantingen op de parkbegraafplaats Tereken en de groenvoorzieningen bij rioleringsprojecten zoals in de Knaptandstraat, Schoolstraat en Tereken.

Uiteraard staan vergroening, afkoeling, hergebruik van regenwater en klimaatbestendigheid ook centraal bij de grote stadsprojecten, zoals de aanleg van de winkelwandellus in de Stationswijk: Collegestraat, Paul Snoekstraat, Richard Van Britsomstraat, Broodstraat en Casinostraat en de heraanleg van de Grote Markt en het Hendrik Heymanplein.

* wadi (Water Afvoer Drainage Infiltratie) is een met grind en zand gevulde kom of bekken dat zowel water kan vasthouden als laten infiltreren. 

Contact

Natuur

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen