Lezing 'Bye Bye Art - Een doorlichting van de kunstmarkt' door Robrecht Vanderbeeken.

Nieuws

Robrecht Vanderbeeken is filosoof, auteur van het boek Buy Buy Art. De vermarkting van kunst en cultuur (EPO, 2015) en vakbondsverantwoordelijke van ACOD cultuur. Als onderzoeker, docent en dramaturg was hij verbonden aan meerdere instellingen.Dinsdag 24 januari 2017, Auditorium Greta Weyn, 20.00u Inschrijven verplicht via academie@sint-niklaas.be  

De vermarkting van kunst en cultuur is meer dan Bumba en de clown van McDonald’s. De crisis gaat dieper. Wat bijvoorbeeld met Luc Tuymans wiens grootste tentoonstelling recent in Qatar te zien was op een moment dat Parijs en Brussel door aanslagen getroffen werden? Dit woestijnkoninkrijkje is weliswaar een belangrijke speler op de kunstmarkt, deze sjeiks zijn ook een hoofdsponsor van ISIS. En wat te denken van een cultuurbeleid waarbij besparen als hefboom dient om kunstenaars en cultuurorganisaties de markt op te jagen? Met als inzet de privatisering van de onderbouw: private belangen die aan zet komen, zodat zij zichzelf via hun kunst op een sokkel kunnen zetten, en er via fiscale voordelen ook nog eens flink aan verdienen.

We maken een kantelmoment mee: wat een democratisch en emanciperend cultuurbeleid was, wordt vandaag ingeruild voor een zakelijk beleid waarbij de kunstenwereld, die de voorbije decennia met veel zorg en publieke middelen is opgebouwd, opengebroken en uitverkocht wordt. Kunst moet vandaag vooral markten creëren, de uitstraling van onze economische regio verfraaien, kortom: renderen. Subsidies worden steeds meer als een investering opgevat die een return moet generen. Vlaanderen, dat zichzelf tot ‘State of the Arts’ kroonde, investeert in beton maar laat intussen haar kunstenaars verpauperen. Hun taak? Tegemoet komen aan ‘het algemene welbehagen’, aldus onze huidige cultuurminister. En braaf in hun gouden kooitje blijven zingen.

Publicatiedatum

2016-12-20

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info@sint-niklaas.be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter