Sprakeloos in de buurt

Nieuws

U bekijkt ons nieuwsarchief. Dit nieuwsbericht is niet meer actueel.

Tom Lanoye is in 1958 geboren en getogen in de Elisabethwijk en is er opgegroeid in de slagerij (hoek Antwerpse Steenweg-Dokter Van Raemdonckstraat) die een heel belangrijke functie vervulde in het toenmalige buurtleven. Het is een buurt die ondertussen veel veranderd is.

De generatie die de buurt destijds ‘grootbracht’ verdwijnt stilaan. Het leven op straat is anders. Van de textielsector die heel belangrijk was voor de buurt rest niet veel meer. In zijn boek Sprakeloos voert Tom Lanoye een waaier van kleurrijke figuren uit de buurt op. Het buurtleven van toen zit onvermijdelijk in het verhaal verweven.  Dit is ook het geval in een deel van zijn vroeger oeuvre (Een slagerszoon met een brilletje en Kartonnen Dozen). Een uitgelezen kans dus om de buurt eens in de kijker te zetten én de wijkbetrokkenheid van de buurtbewoners te activeren.

Sprakeloos in de buurt is een laagdrempelig, gemeenschapsvormend en sociaal-artistiek project geworden binnen de grenzen van de Elisabethwijk. Het is een project op maat van de buurt, door de buurt waarbij verschillende generaties betrokken zijn. De oudere generatie levert een heel substantiële bijdrage (getuigenissen en beelden) en de jongere generatie verwerkt ze. Het fijne aan het project is dat het leeft in de buurt en dat er veel over wordt gesproken. Het is ook zeer laagdrempelig zowel om er deel van uit te maken als om het resultaat te bezoeken.

Het project is vooral een hommage aan de buurt. Binnen het project lopen 2 rode lijnen: enerzijds het werk van Lanoye en anderzijds de buurt ’40-’50-’60-’70-‘80. Het feit dat Tom Lanoye hier is opgegroeid en zoveel aandacht besteedt aan de buurt straalt uiteraard af op de buurt. Maar ook zanger Bob Benny en wielrenner Karel De Baere worden in de kijker gezet.

Het is dus in de eerste plaats een buurtproject, maar met sterke literaire accenten en waarin het aspect cultureel erfgoed een belangrijk onderdeel vormt.

Programma

Fotograaf Paul De Malsche heeft samen met de buurtwerkster en het stadsarchief een tentoonstellingsparcours in de wijk uitgestippeld (Elisabethwijk Binnenstebuiten). Dit parcours omvat onder andere 9 tentoonstellingslocaties (kerk, café ’t Glazen Daksken, Masereelhuis, etalage beenhouwer, turnclub kracht en geduld, ten huize Mechiels, ten huize Huys, café Den Toerist en een etalage bij een bewoner). Her en der in het straatbeeld duiken spandoeken op met uitvergrote foto’s. Foto’s en ook citaten uit de romans van Tom Lanoye in de vitrines van bewoners en de plaatselijke middenstand maken het plaatje compleet.

Het nieuw, nog onontgonnen beeldmateriaal, dat gevonden werd bij bedrijven en, vooral, in fotoalbums van buurtbewoners, heeft een belangrijke historische en documentaire waarde. Er werd niet enkel gezocht naar ‘spectaculair’ beeldmateriaal maar ook naar foto’s die de tijdsgeest van de jaren ’50, ’60, ’70 en ’80 mooi weergeven: hoe zagen gebruiksvoorwerpen, het meubilair, het interieur van woningen, de auto’s, de straten en pleinen, de kledij en de kapsels van mensen e.d. er in die decennia uit. Dit is een aspect van de tentoonstelling dat ook jongeren – die tegenwoordig vaak verslingerd zijn aan de mode en de vormgeving uit die decennia – zeker moet aanspreken.

De tentoonstelling is aantrekkelijk voor jong en oud: voor de ouderen door de herinneringen die de beelden en mondelinge getuigenissen oproepen en voor de jongeren door een frisse, hedendaagse vormgeving.

In zaal Familia wordt op 18 oktober de theatermonoloog Kartonnen Dozen opgevoerd. Holebi9100 organiseert in café Trouvé (Masereelhuis) op 22 oktober een info avond rond coming out.

Van 10 oktober tot 7 november loopt in de hoofdbib de tentoonstelling ‘Coup Lanoye’.

Centraal punt van het project is café ’t Glazen Daksken dat geregeld opduikt in Tom Lanoyes ‘Sint-Niklase romans’. Dit café wordt voor de gelegenheid heropend en gepast ingericht. Het is vooral de bedoeling dat (oud)bewoners er elkaar kunnen ontmoeten. Ook een deel van de foto’s is in het café zelf te zien. Het café doet ook dienst als vertrekpunt voor het tentoonstellingsparcours, de literaire wandeling (Kaho Sint-Lieven) en de architectuurwandeling. Je kan er een plannetje krijgen van het tentoonstellingsparcours in de wijk. In dit volkscafé kan je onder andere ook kijken naar filmfragmenten van het leven in de wijk van toen en er is een beeldopname van de monoloog ‘ons stroatjen’. Verder zijn er ook opgenomen mondelinge getuigenissen, een boekenverkoop en een leesgroep. Ook de leesmarathon Ademloos op 22 oktober (86 bekende en minder bekende Sint-Niklazenaars lezen non-stop Sprakeloos) heeft plaats in ’t Glazen Dakske. Bovendien zal ook een feesteditie van het boek Sprakeloos er door Tom Lanoye zélf op 22 oktober voorgesteld worden. Op 19 oktober is er een dansmatinee en filmmateriaal  met Bob Benny en m.m.v. Goldies Radio.

Partners en ondersteuning

Dit project is een initiatief van het Leopoldcomite en de dienst buurtwerking, maar groeide uit tot wat het is door de samenwerking met  een aantal zeer degelijke en gevarieerde partners met elk hun eigen expertise: buurtbewoners, bibliotheek, stadsarchief, cultuurcentrum, cultuurraad, Holébi9100 vzw, Masereelfonds, plaatselijke middenstand, turnclub Kracht en Geduld, de Heilig Hartparochie, Kaho Sint-Lieven, boekhandel ’t Oneindige Verhaal en partners. Ook hebben we kunnen rekenen op de hulp van Tom Lanoye zélf en Bob Benny.

Met de ondersteuning van stad Sint-Niklaas, Provincie Oost-Vlaanderen, Erfgoedcel Waasland,Vlaamse Overheid, Niko, Goldies Radio, Stedelijk Museum Lokeren, AMVC-Letterenhuis, Proost Horeca Groothandel en vele anderen.

Meer info op de website www.sprakeloosindebuurt.be

 

 

 

Contactpersoon persbericht

Siri Van Hove

Datum persbericht

2010-10-04

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
info [at] sint-niklaas [dot] be
Tel.: +32 (0)3 778 30 00

Facebook Twitter