1 jaar Overkop

1 jaar OverKop in Sint-Niklaas: “Heel trots op dit verhaal”

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
In mei vorig jaar opende het OverKophuis in Sint-Niklaas de deuren. Doel is om jongeren tot 25 jaar een fijne plek te bieden voor ontmoetingen en leuke activiteiten, waar ze ook met al hun vragen terecht kunnen. Op woensdag 28 juni is het feest voor het éénjarig bestaan van het OverKophuis.
Social media sharing

Veel jongeren hebben nood aan een werking zoals die van een OverKophuis, ook in Sint-Niklaas. Dat bleek vorig jaar nog, bij de lancering van de tweede Jongerenbegroting. Toen gaven jongeren het signaal dat ze een plek missen waar ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Daarom zette de stad, dankzij een projectsubsidie van het Agentschap Opgroeien, samen met heel wat partnerorganisaties de schouders onder de opstart van een OverKophuis in Sint-Niklaas.

Dat huis opende in mei 2022 de deuren en bevindt zich in de Mgr. Stillemansstraat 47. Het is een herkenbare en toegankelijke plek voor jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar. Ze kunnen er gewoon binnen en buiten lopen. Een praatje maken of deelnemen aan leuke activiteiten? Het kan allemaal. Ze ontmoeten er leeftijdsgenoten op een heel ongedwongen manier, maar vinden in het huis ook antwoorden op hun vragen. Het voorbije jaar werkten alle jongeren en medewerkers hard samen om een veilige en warme sfeer in het OverKophuis te creëren.

Sinds de opening in mei 2022 bezochten 195 individuele jongeren het OverKophuis. Er kwamen ook verscheidene klassen op bezoek, onder meer uit SBSO Baken en Sint Carolus. Bij de Voorleestour was het OverKophuis één van de locaties en verder vond er ook nog een participatiemoment plaats rond geestelijke gezondheid voor leerlingen van Forum Da Vinci. En niet te vergeten: tijdens de examenperiodes staat het OverKophuis ter beschikking van studenten als blokplek.

Expertise in huis
Door een interdisciplinaire samenwerking binnen het OverKophuis zijn er verscheidene expertises in huis. Daarom is geen vraag te groot of te klein. Alle levensdomeinen komen aan bod. De meeste vragen van jongeren vallen onder de noemer mentaal welbevinden, maar ook heel wat praktische zaken komen aan bod, zoals alleen gaan wonen of vrijetijdsbeleving.  

Info: Instagram @overkopsintniklaas, www.overkop.be

Openingsuren:
Het OverKophuis is open op maandag van 15.30 tot 17.30 uur en op woensdag van 12 tot 16.45 uur. Een afspraak maken, is niet nodig.

Overkop Sint-Niklaas is een samenwerking tussen VCLB Waas en Dender en CLB Prisma, CGG Waas en Dender, CGG De Drie Stromen, Arktos, CAW Oost-Vlaanderen, Fiola vzw, Envia vzw, Groep Intro, Radar, Krachtgericht Waas en Dender, Tilia (KJPSY Vitaz), TEJO Sint-Niklaas, VZW Lia, Logo-Waasland vzw, OCMW Sint-Niklaas, Den Eglantier, JOS vzw, Stad Sint-Niklaas.

Overkop
Overkop
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen