Regenboogvlaggen welzijnshuis

17 mei: Internationale dag tegen homofobie en transfobie

We zien dat de LGBTQ+ gemeenschap nog vaak te maken heeft met sociale uitsluiting, discriminatie en geweld waardoor ze niet altijd zichzelf kunnen zijn in onze samenleving. Op 17 mei hebben we daarom aandacht voor de internationale dag tegen homofobie en transfobie (IDAHOT). Het stadsbestuur wil op deze dag meer zichtbaarheid creëren voor de LGBTQ+ gemeenschap en de boodschap geven dat wij tegen homofobie en transfobie zijn.


Social media sharing

Wil jij deze boodschap ook mee uitdragen?

Doe mee aan onze regenboogactie door in de week van 17 mei de buurt op te vrolijken met regenbogen. Dit kan je doen met een krijttekening, een regenboogvlag of je kan onze kleurplaten downloaden. Deze kan je vinden onderdaan deze webpagina. Kleur deze in en hang ze dan uit aan je raam! De kleurplaten zijn speciaal ontworpen voor de IDAHOT actie.

Maak zeker een foto van je creatie en deel ze met ons. Via email: diversiteit@sint-niklaas.be of via sociale media met de hashtags #IDAHOT2021 #iedereenmee

In de week van 17 mei hangen we natuurlijk ook onze regenboogvlaggen uit aan het stadhuis en het welzijnshuis.

Naast onze regenboogactie, zijn er nog andere acties die georganiseerd worden door partners in de stad:

PAARS campagne: Dit is een van de grootste LGBTQ+- sensibiliseringscampagne van de wereld. Scholieren en studenten uit het lager, secundair en hoger onderwijs worden op maandag 17 mei opgeroepen om zo veel mogelijk paars te dragen uit solidariteit. Daarnaast worden scholen opgeroepen om het LGBTQ+ thema beter bespreekbaar te maken in de klas door de PAARSkrant en activiteiten te organiseren die verbindend werken. In Sint-Niklaas doen meer dan 10 scholen mee aan de PAARS campagne. Voor meer informatie over de campagne kan je een kijkje nemen op www.paars.today

Ook medewerkers van de stad zullen zich die dag engageren om paars te dragen.

We are one campagne: Tizso is een LGBTQ+ vereniging die opkomt voor de rechten van de gemeenschap. Op maandag 17 mei zal er een speciale krijttekening getekend worden op het pleintje aan de Grote Markt van Sint-Niklaas. Ze willen met deze krijttekening de boodschap geven dat iedereen recht heeft op liefde en dat ze zich willen verzetten tegen homofobie en transfobie. Ga jij ook een kijkje nemen?

regenboogvlag

Niet alleen op 17 mei maar ook doorheen het jaar hebben we aandacht voor deze thematiek. Daarom willen we ook in Sint-Niklaas werken aan een volwaardig regenboogbeleid. Donderdagavond 17 juni organiseren we een inspraakmoment voor de acties die onder dit regenboogbeleid zullen vallen. Wil jij ook mee nadenken over wat de stad meer kan doen voor de LGBTQ+ gemeenschap?

Schrijf je in voor dit moment door te mailen naar diversiteit@sint-niklaas.be. Afhankelijk van de coronamaatregelen zal dit moment al dan niet fysiek plaatsvinden.

3%-7% van onze samenleving identificeert zich als LGBTQ+. Maar wat verstaan we juist onder deze benaming?

LGBTQ+ is een Engelse term en staat voor:
L – Lesbian (lesbisch)
G – Gay (homoseksueel)
B – Bisexual (Biseksueel)
T – Transgeder (transgender persoon)
Q – Queer (mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen)
+  - Er zijn nog meer termen waar personen zich onder kunnen identificeren zoals intersex, asexual, panseksual,…

 

Wil je meer info over deze actie of wil je meer weten over wat de stad doet rond dit thema? Mail ons: diversiteit@sint-niklaas.be of bel naar 03 778 61 66.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen