Een overzicht van activiteiten

20 Juni: Wereldvluchtelingendag

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
20 juni is het Wereldvluchtelingendag. We staan op deze dag stil bij de wereldwijde problematiek van de miljoenen mensen die noodgedwongen hun thuis of hun land moeten ontvluchten door oorlog, geweld of vervolging. In Sint-Niklaas zijn er heel wat organisaties en verenigingen die zich inzetten voor vluchtelingen. We verzamelen en bundelen alle initiatieven die in Sint-Niklaas plaatvinden in het kader van de Wereldvluchtelingendag.
Social media sharing

Enkele cijfers en achtergrondinformatie

Volgens cijfers van UNHCR zijn er in 2020 wereldwijd ruim 79,5 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of vervolging. De meeste mensen die op de vlucht slaan blijven in eigen land.

80% wordt opgevangen in een buurland van het land van herkomst maar sommigen vragen ook internationale bescherming aan in andere landen, waaronder België.

Turkije vangt de meeste vluchtelingen op. Hierna volgen Colombia, Pakistan, Oeganda en Duitsland. Deze landen vangen allemaal meer dan een miljoen vluchtelingen op.

Twee derde (68%) van alle vluchtelingen komt uit slechts 5 landen. Er zijn een aantal langdurige crises gaande waardoor veel mensen hun land ontvluchten. De oorlog in Syrië zorgt nog steeds voor de meeste vluchtelingen. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië. In 2020 hebben 6,6 miljoen Syriërs hebben hun land verlaten.

Hierna volgen Venezuela (3,7 miljoen), Afghanistan (2,7 miljoen), Zuid-Soedan (2,2 miljoen) en Myanmar (1,1 miljoen).

In 2020 dienden in België bijna 17.000 personen een verzoek in voor internationale bescherming. 

Niet alle personen die om internationale bescherming verzoeken, krijgen die bescherming ook toegekend. In 2020 werden in België iets meer dan 4.800 personen als vluchteling erkend.  (bronnen voor bovenstaande tekst: UNHCR; Statistiek Vlaanderen)

De Conventie van Genève

De basis van het principe van internationale bescherming ligt bij de Conventie van Genève. Dit internationale verdrag werd 1951 in het leven geroepen om duidelijke regels te bepalen over wie precies een vluchteling is en wie recht heeft op internationale bescherming (asiel). “Een vluchteling is een persoon die niet kan terugkeren naar zijn land wegens een gegronde angst voor vervolging op grond van een van de volgende redenen: • ras • religie • nationaliteit • politieke overtuiging • lidmaatschap van een bepaalde sociale groep”. Elk land dat de Conventie van Genève ondertekende, zoals ook België, is verplicht om mensen op te vangen die internationale bescherming aanvragen op hun grondgebied en die voldoen aan een van de vijf bovenstaande criteria. Op basis van dit verdrag kan iemand erkend worden als vluchteling.

Wereldvluchtelingendag

20 juni is het Wereldvluchtelingendag. We staan op deze dag stil bij de wereldwijde problematiek van het gedwongen vluchten en vooral bij de mensen die omwille van oorlog, het behoren tot een bepaalde sociale groep, hun identiteit, religie, of politieke voorkeur hun land of thuis moeten ontvluchten. 

In Sint-Niklaas zijn er heel wat organisaties en verenigingen die zich inzetten voor vluchtelingen. We verzamelen en bundelen alle initiatieven die in Sint-Niklaas in het kader van de Wereldvluchtelingendag en zetten deze extra in de kijker. 

 

Een overzicht van de initiatieven van Sint-Niklase verenigingen en organisaties n.a.v. Wereldvluchtelingendag

Uitwisseling - Crossing Borders  - 1 tot 7 juli 2021

Dwagulu Dekkente organiseert in samenwerking met het Rode Kruis opvangcentrum in Sint-Niklaas een uitwisseling voor jongeren. Een mix van jongeren uit verschillende landen en van verschillende culturen gaan samen op pad. Ze verblijven op 3 verschillende locaties in België en zoeken - letterlijk en figuurlijk - grenzen op. Via heel wat verschillende activiteiten zoals een inleefspel in de wereld van vluchtelingen, een uitdagende tocht, een meewerkdag op een boerderij en nog veel meer gaan ze op zoek naar grenzen van zichzelf, de grenzen van ons land, de grenzen van de planeet ... Alle jongeren van 15-21 jaar zijn welkom!

Organisator: Dawgulu Dekkente en Rode Kruis Opvangcentrum Sint-Niklaas.

Prijs: 145 EUR / 30 EUR met kansentarief

 

Online vorming - De juiste opleiding en het juiste werk voor vluchtelingen en nieuwkomers – 21 of 24 juni 2021

Avansa organiseert een online vorming voor vrijwilligers die werken met vluchtelingen en nieuwkomers. Je kan kiezen uit 4 verschillende thema’s: psychosociale aspecten, omgaan met discriminerende uitspraken en racisme, duidelijke taal of opleidings- en tewerkstellingstrajecten.

Organisator: Avansa

Prijs: gratis

 

Afhaalmaaltijd - Geluksbrengers – Proef mee van een (H)eerlijke maaltijd – 20 juni 2021

Op zondag 20 juni kan je bij VLOS een maaltijd afhalen met promotie voor de campagne van Vluchtelingenwerk Vlaanderen: Geluksbrengers. Voor elke cliënt voorziet VLOS ook een prachtig mondmasker en een pin met beelden van de Geluksbrengers. Tijdens het wachten op de afhaalmaaltijd kan men in de tuin naar een projectie van het programma Geluksbrengers kijken. Een maaltijd bestellen kan niet meer, maar we wilden deze informatie toch meegeven.

Wil je meer informatie over de actie van VLOS of  VLOS toch nog ondersteunen?

 

Online webinar – Ik wil je iets vertellen – 17 juni 2021

Sarah Strauven gaf naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag een uiteenzetting over haar conclusies van haar doctoraatsonderzoek. Sarah Strauven werkte 10 jaar als klinisch psycholoog in een opvangcentrum voor asielzoekers. Haar studie focust zich op burgerinitiatieven die mensen met en zonder vluchtelingenervaringen samenbrengen door middel van verhalen. Daarna volgde een panelgesprek met vluchtelingen en hun Belgische vrienden. Zij willen je iets vertellen.

Deze activiteit is afgelopen, maar wil je toch graag meer weten? Mail naar noemiehoffmann@cawoostvlaanderen.be 

Wil je meer weten over het vluchtelingenbeleid in Sint-Niklaas?

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen