Kindje lacht

20 maart, Werelddag Mondgezondheid: gezonde gewoonten, gezonde glimlach!

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
20 maart is het Werelddag Mondgezondheid. Tandartsen wereldwijd zetten hier hun schouders onder. Een goede mondzorg en een gezond gebit liggen aan de basis van een gezond lichaam én een gezonde geest. Daarom is het belangrijk dat ieder van ons dagelijks met mondhygiëne bezig is. Van heel jong tot heel oud. Ook jij kan het goede voorbeeld geven op je school, in je organisatie of hier thuis mee aan de slag gaan!
Social media sharing

Wat is dat, mondgezondheid?

Dat is heel letterlijk de gezondheid van je mond, die bestaat uit een gebit, tandvlees, een tong, de binnenkant van je wangen, … Als je mond gezond is, heb je weinig of geen problemen met je tanden, je tandvlees, je adem, …
Een slechte mondgezondheid echter geeft niet alleen problemen in de mond. Via allerlei banen en functies staat de mond in verbinding met de rest van het lichaam en kan zo een invloed hebben op diabetes, luchtwegeninfecties en hart- en vaatziekten. Daarnaast is een verzorgd gebit een belangrijk visitekaartje; het geeft een goede eerste indruk. Mensen met een mooi gebit hebben vaak ook meer zelfvertrouwen

Je zorgt voor een gezonde mond op drie manieren:

  • tandvriendelijke voeding eten
  • je tanden goed poetsen
  • regelmatig naar de tandarts gaan

Dit jaar legt de stad de focus op tandvriendelijke voeding: kiezen voor eten en drinken dat lief is voor je tanden. Tandvriendelijke voeding sluit nauw aan bij gezonde voeding en een gezond eetpatroon. Aandacht voor mondhygiëne is belangrijk vanaf het krijgen van de eerste melktand en blijft belangrijk. Ons definitieve gebit wisselt niet meer, dus moeten we er alles aan doen om dat gebit te beschermen en te bewaren.

Het gebit

Dit bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen (klein, grote en wijsheidstanden). Elke tand heeft een zichtbaar deel -de kroon- en een deel dat in het kaakbeen zit -de wortel. Je tandvlees zorgt er onder meer voor dat je tanden op hun plaats blijven zitten. Deze drie soorten tanden hebben bij het eten en verwerken van voeding elk een eigen functie.

Vanaf 6 maanden breekt bij een baby het eerste tandje door. Dan start ook het tandenpoetsen. Het duurt tot 2,5-3 jaar eer het melkgebit 20 melktanden heeft. Rond deze leeftijd plan je het eerste tandartsbezoek in voor je kind. Dit herhaal je best twee keer per jaar.
Kinderen van 6 jaar beginnen hun melkgebit om te wisselen naar ‘volwassen’ tanden: de eerste tand die je wisselt is een kies.

Naarmate je groter wordt, groeien ook je kaken en mond mee – en gelukkig maar, want je definitieve gebit bestaat niet uit 20 maar uit 32 tanden, en daar is best wat extra plaats voor nodig.

Tandvriendelijke voeding

Tandvriendelijke voeding gaat niet alleen over wat je eet of drinkt, maar ook over hoe vaak je iets in je mond steekt. We geven je alvast drie belangrijke adviezen:

Gun je tanden rust.
Telkens je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en veroorzaken gaatjes. Je tandglazuur heeft dus voldoende rust op een dag nodig. Als je de regel van de 5 (of minder) eet- en drinkmomenten respecteert, dan heeft je gebit voldoende tijd om zich zo goed mogelijk te herstellen.

Kies voor tandvriendelijke tussendoortjes.
Kies bij voorkeur voor harde, niet-gesuikerde tussendoortjes als kaas, yoghurt, wortel, komkommer, tomaten, …

Drink water!
Kinderen vanaf 6 jaar hebben elke dag ongeveer 1,5 liter vocht nodig. Frisdranken bevatten te veel suikers en zijn daarom niet gezond. Ook fruitsappen bevatten erg veel suikers, zelfs de pure ongezoete fruitsappen. De suikers zijn namelijk afkomstig van het fruit zelf. Te veel suiker is niet gezond en vormt een gevaar voor gaatjes

Aanbod vanuit de stad en het Verbond der Vlaamse Tandartsen

We selecteerden onderstaand educatief materiaal voor jou. Ontvang je graag gedrukte exemplaren?  Stuur een mailtje voor 15 maart met jouw naam, adres en welke materialen jij wil ontvangen naar eline.dekeulenaer@sint-niklaas.be of bel naar 03 778 37 48 of 0478 76 18 11.

  • PPT mondgezond van A tot Z
  • Affiche voedingsdriehoek
  • Affiche suiker in drank
  • Affiche suiker in voeding
  • Magneetbord voedingsdriehoek van 1 op 2 m (ontlenen)

In de hoofdbib kan je het hele jaar door 2 tandenkoffers, boordevol lesmateriaal, gratis ontlenen. Er is er eentje voor kinderen van 3 tot 8 jaar en eentje voor kinderen van 8 tot 12 jaar. De combinatie van een lesmap, afbeeldingen en opdrachten, boeken en 3D-materiaal (tandartsinstrumenten en tand- en gebitsmodellen) maakt de informatie tastbaar en aanschouwelijk. 

Wedstrijd

Mail ons een foto of tekstje over hoe jij in de klas, op school, in de organisatie,… creatief aan de slag gaat/ ging met Werelddag Mondgezondheid en het thema tandvriendelijke voeding. Wij ontvangen jouw foto’s van knutselwerken of een verslagje van je project graag voor 31 maart via eline.dekeulenaer@sint-niklaas.be. Tandartsassistente Inge van Tand-em kiest wie een mooie prijs wint!

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen