afbeelding 21 maart

21 Maart: Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in het teken van gelijke kansen op de woonmarkt

21 Maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Dan spreken wereldwijd landen, steden, verenigingen, burgers zich uit tegen elke vorm van racisme en discriminatie. Ook het stadsbestuur van Sint-Niklaas veroordeelt elke vorm van racisme en discriminatie. Want racisme en discriminatie gaan hand in hand met uitsluiting en geweld. De dood van George Floyd in de Verenigde Staten en dichterbij de dood stadsgenoot David P. in Beveren zijn betreurenswaardige voorbeelden van hoe discriminatie leidt tot zinloos geweld. Maar ook in het dagelijks leven worden personen soms anders behandeld of uitgesloten op basis van afkomst, leeftijd, fysieke mogelijkheden, identiteit, seksuele geaardheid of inkomen. In een samenleving met als uitgangspunt respect, inclusie en gelijke kansen is er geen plaats voor racisme en discriminatie.
Social media sharing

Sint-Niklaas ijvert voor gelijke kansen op de woonmarkt

Dit jaar staat de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in het teken van gelijke kansen op de woonmarkt. Want het stadsbestuur wil dat iedereen gelijke toegang heeft tot de woonmarkt en wil dit samen met de immosector en verschillende welzijnsorganisaties realiseren.

Sint-Niklaas lanceert in het kader van 21 maart een campagne om racisme en discriminatie bij het huren van een woning zeker te melden. Want burgers kunnen nu ook terecht in het Welzijnshuis voor hulp bij het aanmaken van een melding van racisme of discriminatie op de huurmarkt.

Sint-Niklaas sensibiliseert ook zijn medewerkers en organiseert samen met Unia voor alle personeel een vorming over racisme en discriminatie, het belang om dit te melden en de verschillende meldingsmogelijkheden. Met Woonwijzer Waasland komt er een vormingsmoment voor alle hulp- en welzijnsorganisaties van het Waasland. De stad Sint-Niklaas wil immers niet alleen bij de slachtoffers van racisme en discriminatie de meldingsmogelijkheden bekend maken, maar ook bij getuigen, welzijnswerkers en stadspersoneel. Iedereen kan immers met de toestemming van het slachtoffer een melding maken. Zo gaan we samen voor een rechtvaardige samenleving.

Op zijn sociale mediakanalen en website lanceert Sint-Niklaas vanaf 22 maart verschillende filmpjes waarin personen getuigen over hun woonsituatie en de moeilijke zoektocht naar een woonst, waarbij ze soms met racisme of discriminatie te maken kregen.

Ook door de immosector zelf worden reeds initiatieven genomen om gelijke kansen te bevorderen en discriminatie te bestrijden zoals opleidingen over de anti-discriminatieclausule, wetgeving rond racisme en discriminatie, opleidingen over omgaan met racisme en sensibilisering van personeel.

Natuurlijk zijn er heel wat andere factoren die de zoektocht naar een geschikte woning bemoeilijken. Zo is er ook gewoon een tekort aan betaalbare kwalitatieve woningen. Het vergroten van de meldingsbereidheid is slechts 1 aspect van het bevorderen van gelijke kansen op de woonmarkt. We willen vooral de dialoog met de verschillende betrokkenen blijven aangaan en samen naar oplossingen zoeken om gelijke kansen op de woonmarkt te bevorderen.

Unia voor alle meldingen

De Dag tegen Racisme en Discriminatie is zeer zeker ook het moment om te benadrukken dat niet enkel op het vlak van huisvesting racisme en discriminatie kan gemeld worden aan Unia, maar ook op het gebied van alle andere levensdomeinen.  Unia is een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.

INFO

Meer informatie over gelijke kansen op de woonmarkt

www.sint-niklaas.be/iedereenmee

Brochure discriminatie of racisme melden

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen