Sigaret uitdoven op kalender

31 mei is 'Werelddag zonder Tabak'

Elk jaar op 31 mei is het ‘Werelddag zonder Tabak’. Traditioneel een moment om stil te staan bij de gevolgen van roken. Ben jij een roker, maar ben je die pakjes sigaretten liever kwijt dan rijk? Dan is dit het moment om de stap te zetten naar rookstop. Je kan immers ook op afstand bij verschillende professionals terecht voor advies en ondersteuning op maat om de sigaret definitief uit je leven te verbannen.
Social media sharing

Kiezen voor een leven zonder tabak, da’s kiezen voor een gezonder leven - dat weet iedereen. Stoppen met roken verlaagt bijvoorbeeld het risico op complicaties bij COVID-19, maar ook bij andere ziektes: het risico op hart- en vaatziekten halveert, je longen worden weer schoon en je energiepeil neemt toe. Tegelijk bescherm je anderen tegen de gevaren van passief roken en ook je portemonnee zal je erg dankbaar zijn.

Stoppen met roken, een werk van lange adem

Maar in de praktijk zien we dat het niet altijd gemakkelijk is om je levensstijl om te gooien. Veel rokers hervallen vaak in oude gewoonten. Stoppen met roken is dan ook vaak een werk van lange adem. Maar wist je dat stoppen met de hulp van een tabakoloog je kans om voor altijd te stoppen met roken vergroot? Zo'n tabakoloog is een echte rookstopspecialist. Hij begeleidt je, geeft je handige tips om te stoppen met roken en gaat na wat roken voor jou betekent. Hij weet ook hoe moeilijk het is om te stoppen. De tabakoloog zorgt ervoor dat je je goed voorbereidt en begeleidt je tijdens het stoppen.

Stoppen met roken tijdens de coronacrisis

Omwille van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn er veel tabakologen die vragen beantwoorden en rokers begeleiden op afstand: online en telefonisch.

  • Tabakstop, de rookstopbegeleidingsdienst van Stichting tegen Kanker, blijft beschikbaar om rokers te begeleiden richting een leven zonder tabak. Je kan terecht op het gratis nummer 0800 111 00, op www.tabakstop.be of via de Tabakstop-app.
  • Ook in je eigen buurt kan je op zoek naar een tabakoloog die je op afstand kan begeleiden. Je vindt hier een lijst van tabakologen per provincie.

De begeleiding door een erkend tabakoloog wordt gedeeltelijk terugbetaald door de overheid. Alle info daarover vind je hierMeer informatie over begeleiding door een tabakoloog vind je www.tabakologen.be

Met een simpel duwtje in de rug, verhoog je je rookstopkans aanzienlijk!

Contact

Diversiteit, samenleving en preventie

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen