
In het mountainbikepark worden een funpark en een skillspark ingericht. Het funpark krijgt lagere heuvels en eenvoudigere hindernissen. Het is een plek voor beginnende mountainbikers en crossers. In het skillspark krijgen mountainbikers hoogteverschillen van maximaal zes meter voorgeschoteld, met een reeks technische obstakels zoals jumps, drops, brede en dunne skinny’s, bunny hops en rock gardens.
Het funpark en het skillspark worden met elkaar verbonden via routes die door de bestaande bossen heen lopen, ingedeeld volgens verschillende vaardigheidsniveaus. In de bossen worden hiervoor paden gemaaid van maximum 1,5 meter breed, maar er worden geen bomen gekapt. De paden voor mountainbikers worden maximaal gescheiden van de paden voor lopers en wandelaars.
Naast de heraanleg in functie van het mountainbikepark krijgt de hele site een nieuwe groenaanleg, met bloemenakkers, grasland, struiken en bomen. Er is ook aandacht voor een efficiënte waterhuishouding: er is nu al een ecologisch bufferbekken (ca. 0,4 hectare) en wadi’s vangen het overtollige water in het funpark en skillspark op, zodat de paden relatief droog blijven.

José De Cauwer: "Elke gemeente zou zo'n parcours moeten hebben"
Wielercommentator José De Cauwer (73) is alvast een grote fan van het mountainbikepark in Sint-Niklaas. De oud-wielrenner én voormalig ploegleider (hij won met Greg LeMond de Tour van 1989) pleit er al vele jaren voor om meer terreinen in te richten waar kinderen en jongeren écht kunnen leren fietsen. "Eigenlijk zou elke gemeente zo'n mountainbikeparcours moeten hebben", stelt De Cauwer. "Er zijn nog amper plaatsen waar kinderen die fietsbehendigheid kunnen ontwikkelen. En dat is nodig, want stuurvaardigheid is onontbeerlijk in het verkeer. Omdat kinderen niet meer écht leren fietsen, gebeuren er volgens mij ook meer ongevallen in het verkeer."
José De Cauwer leerde als kind fietsen in de natuur. "We zochten obstakels op, maakten parcours in weiden en bossen. Door te spelen, leerden we hoe we met een fiets moesten rijden. Dat gebeurt vandaag nog amper. En daarom ben ik zo blij dat de stad investeert in dit mountainbikepark. Dit is zó waardevol."

Participatie met gebruikers en de buurt
Voor dit project richtte de stad een werkgroep op met mountainbikers uit het Waasland, Sport Vlaanderen en Cycling Vlaanderen. Buurtbewoners stelden zich sterk betrokken op en konden feedback geven op het eerste concept, op een druk bijgewoonde info- en participatiesessie in februari 2022 over de toekomst van de vrijgekomen voetbalsite van FC Gerda. Bij de inplanting van de verschillende zones van het mountainbikepark werd met hun feedback rekening gehouden.
Werken van start
De werken voor de aanleg van het mountainbikepark starten begin juni 2023, en worden uitgevoerd door Lippens Infra, met 2 onderaannemers: een gespecialiseerde mountainbikepark-bouwer (Get Insane) en een groenaannemer (Tuinen Johan Terras bvba). De aannemer start met het grondwerk. De aanleg van de paden en constructies volgt in de zomermaanden. De groenaanleg gebeurt in november-december 2023. De opening van het nieuwe mountainbikeparcours staat gepland voor eind 2023 of begin 2024. De stad Sint-Niklaas investeert 250.000 EUR in de aanleg van het mountainbikepark.


