afkoppeling afval- en regenwater

Afkoppeling van afvalwater en regenwater bij gescheiden riolering

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De stad legt stap voor stap een gescheiden riolering aan in alle straten. Dit wil zeggen dat het regenwater en het afvalwater apart worden afgevoerd. Op die manier verbeteren we de kwaliteit van onze waterlopen en de zuivering van het afvalwater en vermijden we overstromingen. Ook op privaat domein moet het water gescheiden worden.
Social media sharing
Steden en gemeenten zijn verplicht om in de straten op het openbaar domein een gescheiden riolering te voorzien. De stad voert werken uit om dit stap voor stap in elke straat in orde te brengen. Als burger moet je bij aanleg van een gescheiden riolering in jouw straat, het regen- en afvalwater ook op privaat terrein scheiden. Dat heet ‘afkoppelen’. Bij nieuwe woningen of verbouwingen is afkoppelen sowieso al verplicht.

 

Regenwater en afvalwater apart afvoeren heeft grote voordelen: 

-    Het regenwater kan hergebruikt worden. 

-    Omdat er minder water door de riolering moet afgevoerd worden, is er minder kans op overstromingen.

-    Het waterzuiveringsstation werkt efficiënter en dus goedkoper.

Wanneer in jouw straat een gescheiden rioleringsstelsel wordt aangelegd, en je moet ook je eigen aansluiting ontkoppelen, dan zal de afkoppelingsdeskundige van de werken zelf contact opnemen. Vooraf krijg je informatie van de stad in je brievenbus. Samen met de afkoppelingsdeskundige wordt bekeken hoe de afkoppeling wordt aangepakt. Stad Sint-Niklaas voorziet ook een subsidie voor eigenaars die werken moeten laten uitvoeren.

Wil je graag meer info over het afkoppelen van afval- en regenwater, klik dan hier.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen