Schoon Volk

Bedankt Schoon Volk!

Sinds het begin van de coronacrisis zijn 130 Sint-Niklazenaren regelmatig actief als ‘Schoon Volk’ om hun buurt proper te houden. Ze zijn onmisbare partners van het stadsbestuur in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Als blijk van dank en waardering krijgen ze eind mei allemaal een geschenkenmand, te beginnen met mevrouw Godelieve Nicque uit de Begijnenstraat en mevrouw Ann Wauters uit de Heimolenstraat. Ze behoren tot onze top drie Schoonvolkers.
Social media sharing

Een maatschappelijk probleem met grote impact

Zwerfvuil is niet alleen onaangenaam, ergerlijk en schadelijk voor het milieu, het kost de stad ook handen vol geld om het op te ruimen. Vorig jaar ging het in totaal om 885.000 EUR. Het opkuisen vraagt bovendien een grote inzet van mensen en middelen. Elke dag zijn zo’n 40 stadspersoneelsleden aan het werk om zwerfvuil op te ruimen en sluikstorten te verwijderen.

De sancties zijn dan ook streng. Wie betrapt wordt betaalt niet alleen een GAS-boete tot 350 EUR, maar moet ook instaan voor de verwerkingskosten, met een tarief tot bijna 700 EUR, afhankelijk van de hoeveelheid.

Verder zet het stadsbestuur ook permanent in op sensibilisering. Op dinsdag 25 mei gaat opnieuw een zwerfvuilcampagne van start, met tien opmerkelijke straatbeelden.

 

Het project Schoon Volk

In 2017 lanceerde afvalintercommunale MIWA, onder de naam ‘Schoon Volk’, een oproep aan de inwoners om zelf ook de handen uit de mouwen te steken in hun straat of buurt.

Schoonvolkers krijgen een goede uitrusting (fluo hesje, werkhandschoenen, een grijpstok en witte en blauwe zwerfvuilniszakken) en een vrijwilligersverzekering zodat ze zonder zorgen de straat op kunnen.

Zo’n 130 stadsgenoten gingen sinds begin 2020 regelmatig op pad om zwerfvuil te verzamelen. Wanneer ze één of meerdere zakken gevuld hebben, geven ze de stadsdiensten een seintje. De zakken wordt opgepikt door een ploeg van openbare reinheid. Zo werken de inwoners en de stadsdiensten nauw samen om de stad proper te houden.

In 2020 vulde het Sint-Niklase Schoon Volk op die manier meer dan 1.100 afvalzakken met zwerfvuil, in totaal goed voor 8 ton.

Het stadsbestuur bedankt de Schoonvolkers met een geschenkenmand en roept ook andere stadsgenoten op om zich in te zetten voor een propere buurt.

Aansluiten bij Schoon Volk kan via www.miwa.be/schoonvolk

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen