Jongerenbegroting: chillplek in Reinaert Galerij

Begroters krijgen wat ze vragen: pop-up chillplek op komst in Reinaert Galerij

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
55 jongeren, of de ‘Begroters’, kregen dit voorjaar tijdens de Jongerenbegroting de vraag voorgeschoteld hoe ze het vrijetijdsaanbod voor jongeren in de stad zouden willen versterken. Samen beslisten ze om het budget van 20.000 EUR te investeren in een indoor chillplek. De stad wil niet alleen luisteren naar jongeren, maar ook daadwerkelijk iets voor hen in gang zetten. Jongeren krijgen daarom de kans om hun chillplek vorm te geven, in een winkelpand midden in de Reinaert Galerij.
Social media sharing

Bij liefst vier van de acht voorstellen die tijdens de Jongerenbegroting de revue passeerden, speelde de overdekte winkelgalerij tussen de Grote Markt en Stationsstraat een hoofdrol. De leegstaande panden spreken duidelijk tot de verbeelding bij jongeren. Het stadsbestuur nam het initiatief om samen met de eigenaars een toekomstvisie voor de winkelgalerij uit te werken. Die moet tegen het einde van volgend jaar rond zijn. Gedreven door de energie en met de centen van de Jongerenbegroting is er in tussentijd plaats voor een pop-up chillplek.

foto

Coaching bij verdere uitwerking

De Jongerenbegroting, dat is samen beslissen over een project van 20.000 EUR, maar verder ook een engagement opnemen in de uitwerking ervan. Om de geïnteresseerde jongeren verder aan te vuren en te coachen werkt het stadsbestuur samen met de jeugdwerkers van Jeugdcentrum Den Eglantier. Dat is een win-win. Dit project krijgt een aanspreekpunt met ervaring in het jeugdwerk, en het jeugdhuis krijgt hiermee een tijdelijke locatie om een deel van hun werking te huisvesten tijdens de grote aanpassingswerken. Die starten in maart 2023.  (www.sint-niklaas.be/kolab)

Hangen, lunchen of een kroketje eten?

Er doken al wilde ideeën op over de inrichting van de chillplek: een glijbaan of een kroketautomaat, om er maar enkele te noemen. Vandaag maken al enkele Begroters, vrijwilligers van het jeugdhuis en enkele geïnteresseerde jongeren kennis met het pand. Na de kerstvakantie start de uitwerking van alle ideeën. Geïnteresseerde jongeren kunnen zich melden én alvast hun eerste ideeën geven via https://tinyurl.com/POPUPCHILL
Wat het echter níet wordt, is een plek voor fuiven, feestjes of optredens. Tijdens de schoolperiode zal de chillplek al zeker open zijn om te lunchen tussen 12 en 14 uur en op woensdagnamiddag. Andere activiteiten zijn mogelijk, in de vrije tijd van jongeren, maar dan telkens wel tijdens de openingsuren van de winkelgalerij.

Jongerenbegroting
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen