Vredefeesten 2023

“Beweeg met ons mee!”: Unieke wereldmarkt brengt warmte en kleur tijdens Vredefeesten

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De Vredefeesten zijn méér dan ballons en optredens. Een heel weekend lang geven ook tientallen organisaties vorm en inhoud aan hét hoogtepunt van de Sint-Niklase evenementenzomer, met een grootse wereldmarkt tussen de Grote Markt en het Castrohof. Die wereldmarkt pakt uit met een mix van info, animatie, entertainment én een groot luik culinaire beleving. Het jaarthema van de Vredefeesten is ‘Beweeg met ons mee’ en daar werkt de Wereldmarkt graag aan mee.
Social media sharing

Een warm en kleurrijk festival, daar staat de Vredefeesten voor. En dat is héél zichtbaar op de wereldmarkt, van vrijdag tot en met zondag. Deze keer zijn er een 56 standhouders, van lokale verenigingen en welzijnsorganisaties met een bijzondere missie tot eet-, drank- en verkoopstanden van over de hele wereld.

Vanaf vrijdagavond ontvangen de uitbaters van de eetkraampjes bezoekers met open armen op het Heymanplein, het Castrohof en de Grote Markt. Op zaterdag en zondag staan heel wat organisaties en verenigingen paraat. Ze stellen hun werking voor, terwijl de kinderen kunnen deelnemen aan het ‘Rodedraadspel’ met spelletjes in het jaarthema.

 ‘Beweeg met ons mee’
Het jaarthema en de slogan voor de Vredefeesten dit jaar is ‘Beweeg met ons mee’. Meer dan ooit wil iedereen zich goed in z’n vel voelen. Een goede gezondheid en welzijn zijn dus essentieel. Beweging draagt hierin bij een kan dus niet ontbreken op de Vredefeesten.
Op de Wereldmarkt zal het thema sterk aanwezig zijn, maar ook op de andere pleinen kom je het tegen; denk maar aan de Ballonloop, het Urbanplein, de straatanimatie en zelfs stoelyoga.

Vredefeesten

Herbruikbaar cateringmateriaal
Dit jaar hebben we ook iets nieuws in petto: een divers aanbod van lokale en internationale producten waarbij duurzaamheid in alle facetten centraal staat.
Uiteraard is duurzaamheid één van de uitgangspunten van het hele festival, ook tijdens de wereldmarkt. Zo wordt er gebruikt gemaakt van herbruikbaar cateringmateriaal bij alle standen.

De organisatie is een samenwerking van de stad met vzw Villa Pace, die diep geworteld is in het lokale verenigingsleven en de kernwaarden vrede, solidariteit, duurzaamheid en diversiteit uitdraagt. Heel wat Sint-Niklase verenigingen en organisaties die werken rond deze thema’s zijn van de partij en tonen zich, elk op hun manier.

100.000 bezoekers
De wereldmarkt maakt deel uit van de Vredefeesten, die traditioneel in het eerste weekend van september plaatsvinden in Sint-Niklaas, met telkens meer dan 100.000 bezoekers. Met dit uniek evenement herdenkt de stad de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september stijgen tientallen ballons op de Grote Markt op, zijn er tientallen concerten, een kermis, animatie, taptoe, oldtimers, vuurwerk, een braderij, de Ballonloop, de ballonwandeling en nog véél meer. 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen