Stad van de Sint

Bijna vier weken lang magische sfeer in de 'stad van de Sint'

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Bijna vier weken lang is er héél wat te beleven in de stad van de Sint. De feestelijke Sinterklaasperiode is warm én kleurrijk, met het Huis van de Sint, Sint in de Piste, de Sinterklaaszoektocht en een heuse Sinterklaaswinkel. Een magische sfeer in de stad, daar zorgen Sinterklaas en zijn pieten voor, nog tot 6 december.
Social media sharing

Sinds 12 november is Sint-Niklaas weer volop in Sinterklaasstemming. De Stad van de Sint pakt uit met een hele waaier aan activiteiten in aanloop naar de verjaardag van Sinterklaas op 6 december. Bijna vier weken lang draait alles rond het verblijf van de grote kindervriend in zijn eigen stad.

► Dag van de Sint - zondag 13 november, van 13.30 tot 17 uur
Eindelijk is hij er! Duizenden kinderen begroeten komende zondag 13 november Sinterklaas in zijn thuisstad, op de grootste markt van het land. Om 13.30 uur gaat het grote Sinterklaasspeelplein open, vol belevenissen voor grote en kleine avonturiers. Van kermis, knutselen, dansen en zingen tot spelen, smullen en het nieuwe 'Piets Pakjes Parcours', waar kinderen hun Pietendiploma kunnen behalen: het wordt een middag vol dolle pret.
Vanaf 13.45 uur wordt er toegewerkt naar de intrede van Sinterklaas, met 'Liedjes voor de Sint'. Kinderen kunnen meezingen met de liedjes van Kinderkoor Mozaïek en uiteraard is ook de enige huisband van de Sint, De Peatles, van de partij.
Rond 15.50 uur komt de Sint aan, waarna hij de nodige tijd uittrekt om iedereen te verwelkomen. Aansluitend stapt Sinterklaas naar zijn Huis in de Stationsstraat.

Dag van de Sint

► Huis van de Sint - van zaterdag 12 november tot dinsdag 6 december
In het magische Huis van de Sint in de Stationsstraat worden kinderen van 12 november tot 6 december ondergedompeld in de wondere leefwereld van Sinterklaas en zijn Pieten. Een unieke belevenis. Waar slaapt de Sint? Wanneer eet hij, wat lust hij graag? Neemt Sinterklaas een ligbad of een douche? Draagt hij een kamerjas? En waar oefenen de Pieten voor de Grote Dag? Op al die vragen krijgen kinderen een antwoord tijdens een bezoek aan het Huis van de Sint, waar onder meer de slaapkamer, de badkamer, het toilet, de werkkamer, de grote speelgoedzaal en de hobbyruimte van Sinterklaas te ontdekken zijn. Het Huis van de Sint is een initiatief van het Sint-Nicolasgenootschap Vlaanderen.

Het Huis van de Sint is open voor vrije bezoeken van 12 november tot en met 6 december. Dat kan elke woensdagnamiddag van 13 tot 17.50 uur en elke zaterdag en zondag van 10 tot 12.50 uur en van 14 tot 17.50 uur. Het is verplicht om op voorhand een tijdslot te reserveren. Dat kan vanaf 8 november om 10 uur, via deze link.

En ook een digitaal bezoek blijft mogelijk, via www.stadvandesint.be. Er komen dagelijks nieuwe filmpjes op de website, ideaal om ook op school te tonen. Er is verder een lespakket ontwikkeld, om het aanbod van het Huis van de Sint op een leuke en toegankelijke manier digitaal te ontdekken. Voor het digitale luik werkt het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen samen met Theater Tieret.

De ingang van het Huis bevindt zich in de Regentiestraat. Alleen bezoekers met een rolstoel kunnen binnen langs de toegang in de Stationsstraat.

Huis van de Sint

► Sint in de Piste - weekends van 19-20/11 en 26-27/11

In een grote circustent op de Grote Markt vindt tijdens de laatste twee weekends van november 'Sint in de Piste' plaats. Het is een grootse spektakelshow, anderhalf uur lang, met internationale circusartiesten, een live circusorkest, een vrolijk showballet, vinnige musicalartiesten en tal van verrassingen. En natuurlijk zijn ook de Sint en vele Pieten van de partij.

Sint in de Piste vindt plaats in een gigantische circustent met 2.250 zitplaatsen, één van de grootste van Europa. De zitplaatsen zijn deze keer genummerd, om het comfort voor bezoekers nog te vergroten. En ook de nostalgische kermisattracties van Plaza Sinterklaas zijn weer van de partij, aan de ingang van de circustent.

De shows vinden plaats op zaterdagen 19 en 26 november en zondagen 20 en 27 november, telkens om 10.30, 14 en 17 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.sintindepiste.be en in het stadhuis van Sint-Niklaas. Een ticket voor de voorstelling kost 12 of 15 euro. Dit circusfestival is een initiatief van vzw Acha.

Sint in de Piste

Andere blikvangers in de Stad van de Sint:

► Winkel van de Sint
Voor een leuk en origineel aandenken aan de Stad van de Sint is er de ‘Winkel van de Sint’, ook in het Huis van de Sint in de Stationsstraat. Het is een plek die verder bouwt op de Sinterklaasbeleving. Naast het unieke Sinterklaasbier vind je er een heel gamma aan Sintproducten, zoals kaas, snoep, wijn, koekjes, jenever, speculaas, thee en natuurlijk chocolade.  

► Sinterklaaszoektocht
Een vaste waarde is ‘Wie zoekt die Sint’, de speelse Sinterklaaszoektocht door de stadskern voor jong en oud. Die is dit jaar al toe aan de 28ste editie. De Sinterklaaszoektocht is een aanrader voor iedereen vanaf 3 jaar. Het is een leuke belevenis met het gezin, de school of de vereniging, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Het deelnameformulier is beschikbaar op stadvandesint.be of kan worden afgehaald in het toeristisch infokantoor, in de infokiosken, het Huis van de Sint, de bib en bij de leden van de ‘Koninklijke Bond der Brood- en Banketbakkers van Sint-Niklaas en omliggende’. 

► De Peatles, de vaste huisband van Sinterklaas, zet dit jaar opnieuw de stad van de Sint op de kaart. De band gaat op tournee langs culturele centra in heel Vlaanderen. In hun thuisstad zijn ze te zien op de Dag van de Sint en op een aantal momenten in het Huis van de Sint, net als op maandag 14 november om 17.45 uur in de stadsschouwburg. De Peatles hebben ook hun eigen YouTube-kanaal.

► Voor iedereen die de ‘Stad van de Sint’ een warm hart toedraagt zijn er enkele leuke geschenkjes: van een Sinterklaas- en Pietbutton, het Doe- en Liedboek tot een knappe raamaffiche. Gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis.

► De stad van de Sint heeft ook een eigen 'stadspoort'. Kinderen die met de trein naar Sint-Niklaas komen, gaan door de stadspoort op het Stationsplein, als startpunt voor het avontuur in de stad van de Sint.

► Een tekening of brief naar Sinterklaas sturen? Dat kan via de ‘Magische Postbus van de Sint’. Die pratende postbus, vol verrassende technische snufjes, staat aan het Sinterklaasbeeld aan het stadhuis. Belangrijk: schrijf zeker jouw naam en adres op zodat Sinterklaas kan antwoorden! (ism WeTech Academy)

► De Sint is er ook op de donderdagse markt, op 17 en 24 november op het Hendrik Heymanplein. Op donderdag 17 november zijn er 550 tickets voor ‘Sint in de Piste’ te winnen. Op donderdag 24 november is er een sfeervolle Sinterklaasmarkt, met heel wat verrassingen.

►► Alle info over de stad van de Sint op www.stadvandesint.be 

En ook op sociale media gunt Sinterklaas jou een unieke blik 'achter de schermen van de Sintstad'. Check het via 'stadvandesint' op Instagram. Tag @stadvandesint en gebruik #stadvandesint!

Stad van de Sint
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen