campagnebeeld Bobijn

BOBIJN, een theatervoorstelling over dementie

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De Companjong vzw en stad Sint-Niklaas nodigen je graag uit op de voorstelling BOBIJN, zondag 12 juni om 15 uur, gespeeld door Tgoesting.
Social media sharing

Wat mag je verwachten?

Ze dansen en beven, nemen je vast, sleuren je mee. Soms zitten ze in een hoekje en hoor je ze niet. Soms schreeuwen ze om aandacht. Wat zeker is: elke dag zijn ze met wat meer. En Bob? Bob is zijn Bobijn kwijt. En later nog eentje. Hij protesteert, is kwaad, gelaten en soms triest. En later nog eentje. Is Bob nog steeds Bob? Zelfs zonder zijn Bobijn?

BOBIJN is een voorstelling over het vergeten van herinneringen. En wat dat doet met een mens en zijn omgeving. BOBIJN biedt herkenning en wil handvaten aanreiken aan familie, personeel en mantelzorgers van personen met dementie. De voorstelling is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar en vindt plaats op zondag 12 juni om 15 uur in de stadsschouwburg, Paul Snoekstraat 1 in Sint-Niklaas. Tickets kan je bestellen via www.ccsint-niklaas.be of via 03 778 33 66.

Het Schouwburgplein biedt beperkte parkeermogelijkheid, maar een veiliger keuze is de parking onder de Grote Markt. Aan de Schouwburgparking (achterkant Stadsschouwburg) bevinden zich vier parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 60 ziektes waarbij de hersenen aangetast worden. Er treden stoornissen op in het geheugen, het leervermogen, het taalgebruik en het kunnen begrijpen en uitvoeren van complexe en van dagelijkse handelingen. Dementie krijg je niet van de één op de andere dag: de ziekte verloopt in verschillende stadia. 

Sinds 2012 zetten we als dementievriendelijke stad in op een goede omgang met mensen met dementie en het bevorderen van hun levenskwaliteit en die van hun omgeving. Zo lang mogelijk deelnemen aan de samenleving staat voorop. Wil je meer weten over dementie of het lokaal aanbod, surf naar www.sint-niklaas.be/dementie of bel naar 03 778 37 19.

We kunnen enkel werken aan een dementievriendelijke stad met de hulp van onze partners: Zorgpunt Waasland, Samen Ouder, de familiegroepen van de Alzheimer Liga, Regionaal Expertisecentrum Meander en het Praatcafé dementie, de Companjong vzw, de Bib, de Stedelijke Musea, de politie ...

De Companjong is een vereniging van en voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers in het Waasland. Ze willen mensen met jongdementie uit hun isolement halen. Dat doen ze met activiteiten zoals wandelingen, creatieve ateliers en culturele uitstappen. Ze helpen ook informatie over jongdementie te verspreiden en brengen mensen met elkaar in contact. In de activiteiten vertrekken ze vanuit de dingen die je als persoon met jongdementie wél nog kan.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen