fijnspar aantasting letterzetter

Boseigenaars opgelet: controleer jouw fijnsparren op aantasting door Letterzetter

De voorbije maanden kregen de Oost-Vlaamse bosgroepen regelmatig meldingen over fijnsparren die oranjebruin kleuren en vervolgens doodgaan. Plaatsbezoeken wezen uit dat de bomen aangetast zijn door de Letterzetter. Controleer zo snel mogelijk jouw fijnsparren, want deze kever besmet in sneltreinvaart het hele bos!
Social media sharing

Letterzetter?

De letterzetter is een kleine donkerbruine kever (4 tot 5,5 mm lang). Hij komt vooral voor op sparren, in het bijzonder op de fijnspar, maar kan ook andere naaldbomen aantasten. De kever leeft onder de schors van de sparren en maakt daar gangen waarin eitjes worden gelegd. In normale weersomstandigheden komt de Letterzetter maar in beperkte mate voor in onze bossen. Gezonde fijnsparren kunnen zich normaal gezien ook voldoende verweren tegen de Letterzetter. Maar de lange en droge zomers van de voorbije twee jaar hebben gezorgd voor een verzwakking van onze fijnsparren. Deze klimaatomstandigheden zijn bovendien ook nog eens ideaal voor een massale voortplanting van de kever, met een enorme aantasting van fijnsparbossen tot gevolg.

Hoe herken je aangetaste fijnsparren?

Bomen die aangetast zijn door letterzetter gaan onherroepelijk dood. De scheuten en takken kleuren oranjebruin en uiteindelijk sterft de volledige kroon af. Aangetaste bomen hebben daarnaast ook kleine gaatjes in de schors die je met het blote oog niet altijd kunt zien. Dit zijn de zogenaamde ‘uitvliegopeningen’ van de kevers. De kevers zoeken zich langs deze openingen een weg naar buiten eenmaal ze verpopt zijn onder de schors.

Kenmerkend voor aantasting door letterzetter is het typische gangenpatroon dat de kever maakt in het hout, net onder de schors. Dit bestaat uit een hoofdgang met loodrecht daarop zijgangen gegraven door de larven. Het heeft iets weg van de regels van een boek, vandaar ook de naam van de kever.

Letterzetter en schadepatroon

letterzetter en schadepatroon

Aangetaste spar: wat nu?

Als je in je bos aantasting door letterzetter vaststelt, moet je alle aangetaste bomen zo snel mogelijk verwijderen. De gevelde bomen en de kronen van de bomen moeten volledig opgeruimd worden. Opgelet! Je moet de vellingen melden aan het Agentschap voor Natuur en Bos en nadien een kapmachtiging aanvragen: www.natuurenbos.be.

De aanwezigheid van letterzetter moet bovendien ook gemeld worden aan het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid: www.favv.be/meldingsplicht

De bosgroep Oost-Vlaanderen Noord kan je begeleiden bij het aanvragen van de vergunningen en het uitvoeren van de vellingen in bosverband. Je kan hen bereiken via bosgroepnoord@oost-vlaanderen.be. Voor de velling van solitaire bomen kan je terecht bij het stadsbestuur via natuur@sint-niklaas.be.

Meer informatie?

Agentschap voor Natuur en Bos
02 553 81 02
anb@vlaanderen.be
www.natuurenbos.be

Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord
bosgroepnoord@oost-vlaanderen.be 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen