Brand Weverstraat rookpluim

Brand Weverstraat

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
In een kippenbedrijf in de Weverstraat heeft een brand gewoed. Er was een grote rookpluim zichtbaar boven de stad.
Social media sharing

FAQ brand Weverstraat

  1. Mogen ramen en deuren weer open? 

De brandweer heeft de brand op dinsdagnamiddag 14 september bedwongen. De rook is verdwenen. Ramen en deuren mogen weer open. Ventilatie mag terug aangeschakeld worden. 

  1. Was de rook schadelijk? 

De brandweer heeft metingen van de rook uitgevoerd op diverse locaties. Er werden geen abnormale waarden gemeten.

  1. Hoe zit het met roetneerslag en asdeeltjes? 

Een deel van de rook kan achterblijven in de vorm van roet. Roet is schadelijk voor uw gezondheid als u het opneemt via vuile handen of doordat roet in de voedselketen terecht komt. De kans op schade ligt hoger naarmate de hoeveelheid roet stijgt. Zorg ervoor dat u geen roet- en asdeeltjes van buiten naar binnen brengt: voorzie een natte dweil waarop u uw schoenen kan uitdoen. 

Laat uw kinderen niet buitenspelen en laat huisdieren niet uit alvorens alle roet- en asdeeltjes zijn verwijderd. Wilt u roet verwijderen van muren, tuinmeubels, enzovoort? Dit kan u doen met water en zeep. Draag bij voorkeur handschoenen. Zo niet, moet u uw handen heel goed wassen nadien.

  1. Ik tref brandresten aan in mijn tuin. Wat moet ik doen?  

Brandresten dient u te verwijderen. Leg daarbij dezelfde voorzichtigheid aan de dag dan bij de behandeling van roetneerslag. Draag handschoenen en was uw handen zorgvuldig met water en zeep. 

  1. Er is roetneerslag in mijn moestuin. Kan ik de groenten nu nog consumeren? 

Roetneerslag wordt niet opgenomen door de planten, maar blijft aan de buitenkant zitten. Groenten en fruit uit uw tuin kan u dus nog veilig consumeren. U moet wel de groenten voor gebruik extra goed schoonmaken met water. Zichtbaar vervuilde groenten kunt u beter niet eten. 

  1. Mijn paarden staan buiten op de weide in de omgeving van het afgebrande bedrijf. Moet ik maatregelen nemen? 

Een fikse regenbui spoelt de roet- en asdeeltjes weg. Tot zo lang kan u best uw paarden binnenhouden of overbrengen naar een verdergelegen weide.

  1. Is er asbest vrijgekomen tijdens de brand?  

Neen, tijdens de brand is er geen asbest vrijgekomen. 

Update 15/09 5.50 uur

Geurhinder na brand in kippenbedrijf

Na de bluswerken van dinsdag 14 september begon het gebouw van het kippenbedrijf in de Weverstraat 's nachts na te dampen. In combinatie met de zachte temperaturen en het gebrek aan regen, slaan de rook en de geur nu neer over delen van de stad. Door flauwe wind zal de geurhinder vermoedelijk heel de dag aanhouden.

Update 14/09 20.45 uur

Brand in kippenbedrijf Weverstraat bedwongen

De zware brand in het kippenbedrijf in de Weverstraat is bedwongen. De brandweer blijft op het terrein aanwezig en blust nog na. Het is niet langer nodig om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te schakelen. Aan de grond werden geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen aangetroffen.

De Weverstraat is terug opengesteld voor het verkeer. Inwoners van de Weverstraat krijgen woensdagvoormiddag een bewonersbrief in de bus.

Het stadbestuur betuigt zijn steun aan iedereen die getroffen is door deze brand, in het bijzonder de zaakvoerders van het kippenbedrijf, en dankt uitdrukkelijk alle betrokken hulpdiensten voor de snelle en professionele interventies.

Update 14/09 18.17 uur

De brand bij het kippenbedrijf in de Weverstraat is onder controle. De rookontwikkeling neemt sterk af. De hulpdiensten hebben metingen uitgevoerd op verschillende locaties. Er werden geen abnormale waarden gemeten op de begane grond. Gezonde rook bestaat echter niet, blijf dus uit de rook. Uit voorzorg vragen wij om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Groenten en fruit was je best grondig voor consumptie.

Update 14/09 17.08 uur

Vanmiddag rond 14 uur brak een zware brand uit in een kippenbedrijf in de Weverstraat in Sint-Niklaas. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en startten de blusoperatie. De brand veroorzaakt een grote rookpluim, die zichtbaar is boven de stad Sint-Niklaas en omliggende gemeenten.  

Er worden metingen van de rook uitgevoerd.  Aan de inwoners van de deelgemeente Belsele wordt gevraagd om ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen. 

Door de brand is de Weverstraat afgesloten langs beide zijden, evenals alle zijstraten. Het personeel van De Lijn brengt leerlingen van de nabijgelegen landbouwschool naar een veilige opstapplaats. 

Update 14/09 14.12 uur

In een kippenbedrijf in de Weverstraat woedt momenteel een brand. Er is een grote rookpluim zichtbaar boven de stad. De brandweer is op de hoogte en onderweg. Gelieve de weg vrij te houden voor de aankomende hulpdiensten in de omgeving Weverstraat. Omwonenden sluiten best ramen en deuren.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen