Indruk van het nieuwe coronavirus Covid-19 onder de microscoop

Coronavirus: laatste updates & alle info voor Sint-Niklaas samen

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Dag na dag komt er nieuwe informatie op ons af over maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Wij hebben daarom een overzicht gemaakt van de voornaamste aanbevelingen en beslissingen, in het bijzonder voor onze stad.
Social media sharing

Update 24 juni 2020

Vanaf 1 juli gaat fase 4 in van de afbouw van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Dat kan omdat de situatie gunstig evolueert.

De zes gouden regels blijven van kracht:

 • Respecteer de hygiënevoorschriften. Was of ontsmet je handen. Geef geen kus of hand als begroeting.
 • Organiseer activiteiten liefst in de buitenlucht.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot risicogroepen behoren.
 • Respecteer de veiligheidsafstand (1,5 meter).
 • De ‘uitgebreide bubbel’ vergroot van 10 naar 15 verschillende mensen per week, naast het gezin, per persoon van het gezin.
 • Groepsactiviteiten mogen maar met maximum 15 personen zijn, inclusief kinderen. Dit geldt zowel binnen- als buitenshuis voor alle ‘niet-gekaderde samenscholingen’ (bv. sportactiviteiten, erediensten …)

Mogen onder bepaalde voorwaarden openen:

 • zwembaden en wellnesscentra
 • pretparken en binnenspeeltuinen
 • theaters en bioscopen
 • casino's en speelzalen
 • congreszalen
 • receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen

Elk van deze instellingen moet zich houden aan ‘protocollen’. (Een protocol is het geheel van voorschriften en afspraken, die samen een gedragsovereenkomst vormen.) Ook gelden voor hen de algemene regels, zoals bv. veiligheidsafstand bewaren, tijdslots en crowd management invoeren, infrastructuur schoonmaken, mondmaskers dragen (nog steeds sterk aanbevolen).

Vanaf 1 juli mogen ook activiteiten met publiek weer plaats vinden. Voor éénmalige evenementen in de publieke ruimte zal vanaf 1 juli een online-instrument (matrix) beschikbaar zijn, dat lokale overheden moeten gebruiken bij het verlenen van vergunningen voor deze evenementen. Er mogen binnen maximum 200 mensen aanwezig zijn, en buiten maximum 400 mensen. Het maximum aantal deelnemers in de buitenlucht is ook van toepassing voor demonstraties.

Vanaf 1 juli mag je ook naar de winkel gaan met mensen uit je contactbubbel en zonder tijdslimiet. De veiligheidsafstand geldt altijd. Ook de beperking op het aantal marktkramen verdwijnt vanaf 1 juli.

Massa-evenementen blijven verboden, net zoals activiteiten gelinkt aan het nachtleven, bv. nachtclubs.

Update 3 juni 2020

De Nationale Veiligheidsraad kondigde nieuwe versoepeling aan van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De eerste reeks van versoepelingen start op maandag 8 juni 2020. De nieuwe redenering is ‘alles is toegestaan, behalve een aantal activiteiten die specifiek niet mogen’.

Er gelden 6 gouden regels:

 • De hygiëneregels blijven essentieel. Was je handen en geef geen hand of kus bij een begroeting.
 • Activiteiten vinden het liefst buiten plaats. Als dat niet kan, moet de ruimte voldoende verlucht worden.
 • Je moet extra voorzorgsmaatregelen nemen als je mensen uit de risicogroep ziet.
 • Je mag vanaf 8 juni nauwer contact hebben met 10 personen per week. De groep kan elke week veranderen en de regel geldt per persoon.
 • Je moet 1,5 meter afstand houden van andere personen, behalve voor mensen uit je eigen gezin, je uitgebreide bubbel (van 10 personen, per week) en kinderen jonger dan 12.
 • De groep mag niet groter zijn dan 10 personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant of in het park.

Hieronder vind je een overzicht van wat mag en niet mag vanaf maandag 8 juni:

 • Je mag elke week 10 mensen zien buiten je eigen gezin (in plaats van 4 nu). Die 10 mensen mogen ook elke week andere mensen zien. Er wordt wel afgeraden om al te nauw contact te hebben met elkaar, zoals kussen en knuffelen bijvoorbeeld.
 • Ook de horeca (cafés & restaurants) gaat weer open. Maximaal 10 mensen mogen aan één tafel zitten.  De zaken moeten sluiten om 1 uur. De horeca moet zich aan bepaalde veiligheidsmaatregelen houden. Nachtwinkels mogen vanaf 8 juni ook tot 1 uur 's nachts openblijven.
 • Een daguitstap kan weer in eigen land. Ook meerdaagse tripjes zijn weer toegestaan.
 • Erediensten kunnen doorgaan met maximaal 100 mensen.
 • Sporten hoeft niet langer buiten te gebeuren. Ook ‘binnensporten’ zijn weer toegelaten. Maar opgelet: ook hier moet je afstand houden. Kleedkamers en douches zijn nog niet toegankelijk. Bij contactsporten blijft het nog beperkt tot contactloos trainen. (Een uitzondering is er voor kinderen tot 12 jaar. Zij zullen wel vrij kunnen sporten, zonder afstand te houden, ook contactsporten dus.) Ook fitnesscentra kunnen terug open gaan, op voorwaarde dat ze zich aan de veiligheidsmaatregelen houden.
 • Telewerk blijft aangeraden, als dat mogelijk is.

Meer informatie over fase 3 van het afbouwplan (vanaf 8 juni) vind je bij het Crisiscentrum.

Meer informatie over de versoepelingen vanaf juni, juli en augustus vind je op VRT NWS.

Update 14 mei 2020

Vanaf maandag 18 mei start fase 2 van het afbouwplan van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Deze basisregels blijven van kracht: contacten tussen mensen beperken, veilige afstanden respecteren en goede hygiënische reflexen. Telewerken blijft de norm. Het samenscholingsverbod blijft van kracht. Mondmaskers blijven verplicht op het openbaar vervoer en aanbevolen op openbare plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan bewaren. 

De scholen mogen onder strikte voorwaarden de lessen terug opstarten voor bepaalde klassen uit de lagere en middelbare school. De kleuterscholen blijven gesloten. Informeer bij de school van je kind als je niet weet wat vanaf maandag 18 mei de regeling voor jouw kind is.

Musea en culturele bezienswaardigheden, zoals historische gebouwen en monumenten, kunnen vanaf 18 mei weer open. Onze stedelijke musea SteM openen vanaf dinsdag 19 mei de deuren.  Je moet verplicht op voorhand online of telefonisch reserveren. Er gelden strikte veiligheidsmaatregelen. Meer informatie en reserveren kan via deze link. Bibliotheken blijven open, onder dezelfde voorwaarden als nu.

Contactberoepen, zoals bijvoorbeeld kappers of schoonheidssalons, mogen opnieuw aan de slag. Er gelden drie belangrijke regels: ze moeten werken op afspraak, klanten en personeel moeten een mondmasker dragen en ze moeten de veiligheidsafstand tussen klanten respecteren.

Markten mogen terug plaats vinden, met maximum 50 kramen. Over de donderdagse markt in Sint-Niklaas volgt later meer informatie.

Sportlessen en -trainingen in de buitenlucht en in clubverband mogen terug opstarten, als ze de veiligheidsafstand respecteren, als er een coach aanwezig is, als de groepen niet groter zijn dan 20 personen en als alle maatregelen worden genomen om de veiligheid van de sporters te garanderen.

Vanaf 18 mei mogen er op huwelijken en begrafenissen maximum 30 personen aanwezig zijn, enkel voor de plechtigheid, en met het respecteren van de veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen personen. Daarna mag je geen receptie of koffietafel organiseren.

Alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen zijn verboden tot en met 30 juni. In Sint-Niklaas blijven alle grote zomerevenementen geannuleerd tot en met zondag 6 september.

De volgende fase (fase 3) van het afbouwplan komt er ten vroegste op 8 juni 2020.

Update 7 mei 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste over de volgende fase van de exitstrategie. Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuisblijven. Telewerken blijft de norm. Het samenscholingsverbod blijft van kracht. Mondmaskers blijven verplicht op het openbaar vervoer en aanbevolen op openbare plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan bewaren. 

Vanaf zondag 10 mei mag elk gezin tot 4 mensen ontvangen. Dit moeten altijd dezelfde mensen zijn en zij mogen alleen bij dat ene gezin langs gaan. Je moet 1,5 meter afstand bewaren tijdens het bezoek.

Vanaf maandag 11 mei mogen alle winkels terug open gaan, maar zowel winkels als bezoekers moeten strikte veiligheidsmaatregelen naleven. Ook de diensten in het stadhuis, welzijnshuis en techniekhuis hervatten hun regulier aanbod tijdens de gebruikelijke openingsuren. De deelgemeentehuizen gaan terug open. De loketwerking van de diensten toerisme, evenementen en cultuur en vrije tijd in de Cipierage start terug op. Het Huis van het Kind en Kringwinkel Den Azalee openen opnieuw de deuren voor het publiek. Markten blijven verboden, dus ook de donderdagse markt.

Update 25 april, 10 uur

De Nationale Veiligheidsraad stelde gisterenavond op een persconferentie de 'exit-strategie' van ons land voor. Dat is de manier waarop de maatregelen om het coronavirus in te dijken zullen afgebouwd worden. Het wordt een geleidelijk proces, in fasen, dat telkens opnieuw bekeken en geëvalueerd wordt. Het proces is ook niet definitief: er kan altijd een stap terug gezet worden als het virus opnieuw zou opflakkeren. 

De Nationale Veiligheidsraad volgt nauwgezet op hoe de verspreiding van het virus evolueert. Eén week voor de geplande datum voor een nieuwe fase, wordt op die basis de volgende fase definitief aangekondigd. Dit is de voorlopige planning, onder voorbehoud: 

Fase 0

Tot en met 3 mei blijven alle huidige maatregelen gelden. 

Fase 1a

 • Gepland vanaf 4 mei.
 • De huidige maatregelen blijven gelden, met onderstaande nieuwe regels. De essentie blijft: blijf zoveel mogelijk thuis, enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan. Het samenscholingsverbod blijft van kracht.
 • Nieuw: 
  • Bedrijven uit niet-essentiële sectoren mogen vanaf maandag 4 mei opstarten, maar telewerk blijft de norm. Geleidelijke herstart van industrie en 'B2B-diensten'. (Dit zijn bedrijven die specifiek zaken doen met andere bedrijven, bv. productiebedrijven, groothandels, hostingbedrijven ...)
  • Winkels: stoffen- en fourniturenwinkels mogen openen.
  • Gezondheidszorg: geleidelijke en veilige uitbreiding van de toegang tot de algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg.
  • Verplaatsingen: neus- en mondmasker verplicht op het openbaar vervoer (trein, bus, tram, metro ...) vanaf 12 jaar. Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk de piekuren te mijden. Wie eigen vervoersmiddelen heeft, moet dit zoveel mogelijk gebruiken. 
  • Sport: met 2 extra personen buiten het gezin in de buitenlucht (1,5 meter afstand).

Fase 1b

 • Gepland vanaf 11 mei. 
 • De huidige maatregelen blijven gelden, met onderstaande nieuwe regels.
 • Nieuw:
  • Alle winkels kunnen de deuren weer openen, zonder uitzondering qua sector of grootte. Uiteraard gelden er strikte voorwaarden om de drukte in de winkels te beperken. 

Fase 2

 • Gepland vanaf 18 mei. 
 • De huidige maatregelen blijven gelden, met onderstaande nieuwe regels.
 • Nieuw:
  • Er wordt bekeken of contactberoepen (zoals bv. kappers) terug kunnen opstarten. 
  • Er wordt bekeken of musea terug kunnen open gaan.
  • Er wordt bekeken of privé-bijeenkomsten (sociaal en familiaal leven) terug mogen en of huwelijk en begrafenissen in een ruimere kring kunnen plaatsvinden. 
  • Er wordt ook gekeken of buitenactiviteiten uitgebreid kunnen worden naar meer dan twee personen.
  • Er wordt gekeken of ééndaagse uitstapjes in België en uitstappen naar tweede verblijven kunnen. 
 • De scholen gaan vanaf maandag 18 mei gedeeltelijk open: voor basisscholen gaat het om het 1ste, 2de en 6de leerjaar en in middelbare scholen al zeker voor het 6de middelbaar, en eventueel nog twee andere leerjaren. De lessen worden gegeven in kleinere groepen, met maximaal 10 leerlingen per klas. Opvang blijft voorzien voor ouders die gaan werken en geen opvang hebben. In de kleuterscholen blijven de lessen geschorst, minstens tot eind mei. Een mondmasker wordt de hele schooldag verplicht voor leerlingen ouder dan 12 jaar én leerkrachten. De hygiëneregels, zoals handen wassen, worden strikt opgevolgd.

Fase 3

 • Ten vroegste vanaf 8 juni.
 • Nieuw:
  • Er wordt bekeken of restaurants en later ook cafés geleidelijk weer kunnen openen, onder strikte voorwaarden. 
  • Tegen eind mei wordt beslist of zomerkampen van jeugdbewegingen kunnen doorgaan.
  • Er wordt bekeken of meerdaagse reizen binnen en buiten België in deze fase kunnen doorgaan, of toeristische attracties kunnen opengaan en of kleinere openluchtevenementen kunnen doorgaan. Massa-evenementen zoals festivals blijven geannuleerd tot en met 31 augustus, en in Sint-Niklaas tot en met de Vredefeesten.

Belangrijk! Blijf de maatregelen en richtlijnen nauwgezet opvolgen. Activiteiten hervatten gaat enkel als we onze gewoonten blijven aanpassen. We rekenen op je verantwoordelijkheidsgevoel, burgerzin en gezond verstand. Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor de anderen.

Update 15 april 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste om de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken te verlengen tot en met 3 mei. De basisregels blijven ongewijzigd en moeten absoluut worden opgevolgd. De ordediensten zullen daar blijven op toezien. 

Doe-het-zelfwinkels en tuincentra mogen opnieuw open gaan vanaf zaterdag 18 april, maar onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. De veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen mensen moet altijd worden gerespecteerd.

De Nationale Veiligheidsraad besliste ook dat bewoners van rust- en verzorgingstehuizen of centra voor personen met een beperking bezoek mogen krijgen van een vooraf aangeduid persoon, onder strikte voorwaarden. In Vlaanderen zal die nieuwe richtlijn niet uitgevoerd worden: er mag geen bezoek zijn in de woonzorgcentra en andere zorginstellingen. De Vlaamse regering zal in overleg met de zorgsector bekijken wanneer en hoe het veilig en haalbaar is om bezoekers te ontvangen.

Update 27 maart 2020, 20 uur

De Nationale Veiligheidsraad besliste om de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken te verlengen tot en met 19 april. 

Fysieke activiteit in open lucht blijft aanbevolen, met voldoende afstand tegenover andere mensen (1,5 m) en alleen in het tijdsbestek dat echt nodig is. Mensen mogen dus alleen buiten zijn zolang het lopen, wandelen of fietsen duurt. Mensen moeten ook in beweging blijven en dus bijvoorbeeld niet urenlang in de parken gaan zitten.

Ook voor scholen blijven de regels dezelfde. Ook tijdens de paasvakantie moet er opvang in de scholen mogelijk zijn. Als dat echt onmogelijk blijkt, kan er een andere vorm van opvang worden georganiseerd, onder de volgende voorwaarden: 

 • De kinderen die tot nu samen opgevangen werden, moeten dat ook blijven, en niet gemengd worden met andere kinderen.
 • De kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent al in contact zijn geweest.    

Informeer bij de school van je kind(eren) naar de specifieke afspraken. 

Overtredingen worden bestraft. Er zal binnenkort een systeem ingevoerd worden voor de onmiddellijke inning van boetes.

Blijf voor jezelf zorgen en blijf zorgen voor de anderen.

Update 18 maart 2020, 10.20 uur

De donderdagse en zondagse markt gaan niet door.

Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:

 • Krantenwinkels;
 • Kappers (1 klant per keer);
 • Nachtwinkels (open tot 22 uur)

Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken. Je kan je huis nog verlaten voor volgende zaken:

 • Voedingswinkel
 • Dokter
 • Apotheek
 • Postkantoor
 • Bankautomaat
 • Benzinestation
 • Hulp bieden aan kwetsbare personen

Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).

Update 17 maart 2020, 15.45 uur

Het faciliteitenpand (Stationsstraat 11A) is gesloten.

Update 17 maart 2020, 12 uur

 • MIWA sluit met onmiddellijke ingang alle containerparken (Vlyminckshoek en Anthonis De Jonghestraat).
 • Bekijk de burgerinitatieven in onze stad in dit overzicht.

Update 16 maart 2020, 14 uur

Het stadhuis, welzijnshuis en techniekhuis zijn vanaf dinsdag 17 maart enkel in de voormiddag open, enkel op afspraak, en enkel voor dringende dienstverlening. De nieuwe openingsuren gelden voorlopig al tot 19 april. Neem zoveel mogelijk contact op via telefoon of mail. Indien je niet in het stadhuis, welzijnshuis of techniekhuis moet zijn, stel je je bezoek beter uit.  

Algemene informatie & richtlijnen

De algemene richtlijn blijft: vermijd situaties waar veel mensen samenkomen en vermijd onnodig fysiek contact met andere mensen, in het bijzonder ouderen en zieken.

Op onze overzichtspagina vind je o.a. informatie over scholen, evenementen, gebouwen, dienstverlening, individuele hygiënische voorschriften en communicatie van de federale overheid.

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen