Indruk van het nieuwe coronavirus Covid-19 onder de microscoop

Coronavirus: laatste updates & alle info voor Sint-Niklaas samen

Dag na dag komt er nieuwe informatie op ons af over maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Wij hebben daarom een overzicht gemaakt van de voornaamste aanbevelingen en beslissingen, in het bijzonder voor onze stad.
Social media sharing

Update overlegcomité 23 april 2021

Regels vanaf 19 april 2021

Heropening scholen 

Na het einde van de paasvakantie op 19 april worden de lessen hervat, volgens het regime van voor de paaspauze. Dit wil zeggen:

 • Kleuteronderwijs, lager onderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs, de eerste graad van het middelbaar en het stelsel voor ‘leren en werken’: voltijdse aanwezigheid in de klas;
 • Tweede en derde graad middelbaar: 50 procent aanwezigheid in de klas;
 • Hoger onderwijs: één dag per week fysieke aanwezigheid op de campus.

Examens mogen fysiek plaatsvinden. 

Indien de besmettingscijfers in gunstige zin evolueren, en na een evaluatie door de ministers van Onderwijs die aan het Overlegcomité zal worden voorgelegd, kan het volledige middelbaar onderwijs vanaf 3 mei opnieuw voltijds in de klas doorgaan. 

Niet-essentiële reizen: strikt regime van testing en quarantaine

Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie vervalt vanaf 19 april. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen. 

Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 EUR.

 

Regels vanaf 26 april 2021

Einde paaspauze voor winkels en niet-medische contactberoepen

Op 26 april eindigt de paaspauze. Dit wil zeggen dat mensen vanaf dan samen mogen buiten komen in groepen van maximaal 10 personen. 

Ook winkeliers mogen vanaf deze datum opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden. 

Niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – mogen heropenen onder de verstrengde protocollen.

Tegelijk worden er een dertigtal proef- en pilootprojecten opgestart die praktisch en onder wetenschappelijke begeleiding moeten vaststellen hoe de verschillende economische sectoren veilig van start kunnen gaan of de sluitingen ervan in de toekomst voorkomen.  

 

Regels vanaf 8 mei 2021

Zeven op tien 65-plussers gevaccineerd en beschermd: buitenpakket 

Op 8 mei, wanneer zo goed als alle 65-plussers gevaccineerd én beschermd zijn, gaat een breed buitenpakket van kracht. 

Activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) kunnen met maximaal 25 personen buiten en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen ook met maximaal 10 binnen.

Verder worden ook volgende zaken buiten mogelijk: 

 • Restaurants en cafés: terrassen buiten. Maximaal 4 personen aan één tafel (of mensen uit hetzelfde huishouden), minstens 1,5 meter tussen de tafels, enkels zitplaatsen aan tafel, mondmasker verplicht voor personeel en klanten (in zoverre ze niet aan tafel zitten), bediening aan de bar is niet toegestaan, de klant mag de binnenruimte enkel betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen, openingsuren van 8 tot 22 uur.
 • Evenementen (incl. recepties en banketten), culturele voorstellingen en erediensten buiten toegestaan tot maximaal 50 personen.
 • Jeugd- en clubactiviteiten: activiteiten in georganiseerd verband (vb. sportclub of vereniging) met maximum 25 personen zijn buiten mogelijk en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen.
 • Pretparken 
 • Professionele rommel- en brocantemarkten 

De avondklok wordt afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod waarbij men tussen middernacht en 5.00 uur enkel in de openbare ruimte mag met maximaal drie personen of met leden van het eigen huishouden (personen die onder hetzelfde dak wonen).

Twee nauwe contacten thuis

Vanaf 8 mei mag een huishouden twee personen tegelijk ontvangen, op voorwaarde dat ook deze personen tot hetzelfde huishouden behoren.  Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend. 

 

Regels vanaf de 1ste helft van juni 2021

Bijna alle 65-plussers en kwetsbare mensen gevaccineerd en beschermd: ruimer perspectief

Een nieuwe, belangrijke mijlpaal wordt het moment waarop bijna alle 65-plussers en kwetsbare mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd en beschermd zijn. We verwachten in die groep een hoge mate van immuniteit in de eerste helft van juni.

Indien de cijfers, in het bijzonder de bezetting op intensieve zorg, het toelaten wordt het buitenplan verder verbreed en komt er ook ruimte voor meer activiteiten binnen. Concreet betekent dit dat buitenactiviteiten tot 200 personen dan opnieuw mogelijk zullen zijn. Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van de CIRM (Covid Infrastructure Risk Model), met een plafond van eveneens 200 personen. Bij evenementen binnen en buiten moeten aanwezigen steeds een mondmasker dragen en rekening houden met de social distance. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten. 

Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni.

 

Regels vanaf de 25 juni 2021

Vanaf 25 juni zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen. Voor jeugdkampen worden overnachtingen vanaf die datum ook mogelijk.

Zes gouden regels

De zes gouden regels blijven centraal staan:

 • Respecteer de hygiëneregels. 
 • Oefen activiteiten bij voorkeur uit in de buitenlucht.
 • Heb aandacht voor kwetsbare personen.
 • Hou afstand (1,5 meter).
 • Beperk nauwe contacten.
 • Respecteer de regels over bijeenkomsten.

Mondmasker

Een mondmasker dragen blijft verplicht wanneer de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd. Je moet een mondmasker dragen op drukbezochte plaatsen waar de veiligheidsafstand niet kan worden gerespecteerd en op specifieke overdekte plaatsen, zoals op het openbaar vervoer of in winkels en ongeacht hoeveel mensen er zijn.

In Sint-Niklaas is het verplicht een mondmasker te dragen in openbare gebouwen. Het blijft ook het verplicht om een mondmasker te dragen op deze plaatsen in de stadskern: Stationsstraat, Stationsplein, Houtbriel, Sint-Nicolaasplein, Sacramentsstraat, Grote Markt, Hendrik Heymanplein, de Castrodreef en Nieuwstraat (autovrij gedeelte). Aan alle toegangen tot deze zone staat ook duidelijk aangegeven dat je een mondmasker moet dragen. (De verplichting geldt niet voor fietsers, bromfietsers, autobestuurders en inzittenden en voor mensen die op een terras zitten, maar wel voor personen die zich verplaatsen met een step of skateboard.) 

Ook op de donderdagse markt blijft het verplicht om een mondmasker te dragen.

Je bent verplicht om op het openbaar domein ook altijd een mondmasker op zak te hebben.

Algemene informatie & richtlijnen

De algemene richtlijn blijft: vermijd situaties waar veel mensen samenkomen en vermijd onnodig fysiek contact met andere mensen, in het bijzonder ouderen en zieken.

Lokale informatie

Op onze overzichtspagina vind je o.a. informatie over scholen, evenementen, gebouwen, dienstverlening, individuele hygiënische voorschriften en communicatie van de federale overheid.

  Landelijke informatie

  Voor meer informatie over de nieuwe maatregelen kan je terecht op de federale website over het coronavirus

  bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen