papieren knuffel

Dag van de mantelzorg op 23 juni

Op 23 juni is het ongeveer de langste dag van het jaar en ook de dag van de mantelzorger. We zetten mantelzorgers op de dagen met het meeste licht graag in het zonnetje. Misschien heb jij nog nooit gehoord van het woord mantelzorger, maar ben jij er wel een.
Social media sharing

Je bent een mantelzorger wanneer je:

  • ondersteuning biedt aan iemand die extra zorg nodig heeft of ziek is (bv. mensen met een handicap, op hoge leeftijd, met een psychische kwetsbaarheid of met een verslavingsproblematiek …)
  • een persoonlijke band hebt met de persoon voor wie je zorgt. Je moet dus geen familie zijn om mantelzorger te zijn. Je zorgt bijvoorbeeld voor je buur, je partner, je kind, je ouder, je vriend …
  • jouw hulp en zorg op regelmatige basis verleent

Mantelzorg overkomt je meestal. Je weet ook meestal niet als mantelzorger waar en wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar.

Wat is mantelzorg niet?

  • Mantelzorg doe je niet als beroep.
  • Mantelzorg is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk.
  • Mantelzorg gebeurt niet vanuit een organisatie.

Heb je recht op een premie?

Misschien hebben jij of de persoon voor wie je zorgt recht op volgende premies tijdens de mantelzorg:

  • Premie via de stad: meer info vind je op onze website bij 'Mantelzorgpremie'. Je kan ook terecht in het welzijnshuis via 03 778 66 66 of via mantelzorgpremie@sint-niklaas.be.
  • Premie via de zorgkas: voor meer info kan je terecht bij de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds.

Bedankingskaartje

Natuurlijk willen we meer bieden dan financiële hulp. Dit jaar sturen we bedankingskaartjes op naar gekende mantelzorgers en ook AZ Nikolaas zal dit kaartje op 23 juni verdelen op de kamers. Met dit kleine kaartje willen we een grote dankbaarheid en erkenning tonen. In de periode van de strenge corona-maatregelen heb je als mantelzorger minder beroep kunnen doen op professionele hulp en ondersteuning. Dat kan niet gemakkelijk geweest zijn. Zie je het bos door de bomen niet meer, vraag dan zeker extra hulp en ondersteuning bij het welzijnshuis, een lokaal dienstencentrum of de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds. Hopelijk gaan we nu samen betere tijden tegemoet.

Contact

Welzijnshuis

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen