tips warme dagen

De zomer is begonnen: warm weer op komst!

Het kwik gaat de hoogte in de komende dagen. Dat is heerlijk om een terrasje te doen, in de tuin te vertoeven of een fietstocht te maken. Maar extreme warmte heeft soms minder prettige gevolgen voor je gezondheid. De warmte kan huiduitslag, uitdroging, allergieën, een zonneslag, hitteberoerte, tot zelfs een overlijden uitlokken. In de stad speelt ook het hitte-eilandeffect mee en is het nog warmer op warme dagen. Om gezondheidsproblemen bij de inwoners van Sint-Niklaas zo veel als mogelijk te voorkomen heeft de stad een eigen warmteactieplan.
Social media sharing

Zorg voor anderen

Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen.
Help ook jonge kinderen voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Wanneer je maatregelen neemt tegen warmte, hou dan steeds rekening met de actuele coronamaatregelen, zoals beslist door de Nationale Veiligheidsraad.

Wees voorbereid

Zorg dat je altijd water bij hebt. Hou de weersvoorspellingen in de gaten. Smeer op tijd zonnecrème.
Op
www.warmedagen.be vind je een antwoord op vragen als ‘mag je koffie of thee drinken bij warm weer’, ‘hoe krijg ik mijn slaapkamer koel en ‘hoe nuttig is airco’?

Wanneer hulp zoeken?

Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je toch twijfelt, bel je huisarts. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, …. Bel dan meteen de spoeddienst: 112. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen