Festival iedereen mee

Derde editie festival Iedereen Mee: inclusie, diversiteit en gelijke kansen in de schijnwerpers

Van 13 mei tot 23 juni vindt in Sint-Niklaas de derde editie van het festival Iedereen Mee plaats. Daarmee zet de stad samen met heel wat partnerorganisaties de thema’s inclusie, diversiteit en gelijke kansen in de kijker. 'Iedereen mee', daar gaan we voor in Sint-Niklaas. Welke leeftijd, inkomen, herkomst, religie, geaardheid, fysieke of psychische mogelijkheden je ook hebt, in onze stad krijg je gelijke kansen. Daar zetten we als stad keihard op in, dat blijven we ook uitdragen. Dat zetten we in de schijnwerpers met een héél gevarieerde aanbod van activiteiten, van boeiende workshops, een expo en inspirerende infosessies tot ontmoetingen, een bruisend buurtfeest en een wereldfeest. Welkom!
Social media sharing

Festival Iedereen Mee

Laat je alvast prikkelen door deze activiteiten

We willen je graag uitnodigen voor het gratis Stadsgesprek Iedereen Mee in het Welzijnshuis, want wij willen jou ontmoeten. Het Stadsgesprek vindt plaats op 13 mei en biedt een unieke inkijk in wat we doen om iedereen mee te krijgen in onze stad. Ook het ideale moment om andere inwoners en verenigingen te leren kennen. Aan de hand van workshops en uitstapjes dompelen we je onder in de thema's inclusie, diversiteit en gelijke kansen en maak je kennis met verschillende projecten in de stad. 

In een stad waar iedereen mee is en waarin iedereen zichzelf mag zijn hebben racisme, discriminatie en intimidatie geen plaats. Daarom organiseren we omstaanderstrainingen. In zo'n training leer je gepast te reageren op ongepast gedrag! 

Misschien ben jij nieuwsgierig naar het thema  LGBTQI+?

Wil je meer begrijpen over de ervaringen van LGBTQI+ personen, maar vind je het moeilijk om je vragen te stellen? Dan zijn deze activiteiten perfect voor jou!

Durf te vragen: LGBTQIA+-editie
  •  Tijdens de vraag- en antwoordsessie 'Durf te vragen' zijn geen vragen te gek of te stout! Dit is dé kans om meer te ontdekken over de LGBTQ+ gemeenschap en elkaar beter te begrijpen. Durf jouw gedurfde vragen te stellen aan LGBTQ+-personen tijdens een uniek en interactief evenement.

LGBTQIA+-senioren krijgen een gezichten een stem tijdens het Festival!
  • LGBTQIA+-senioren krijgen een gezichten een stem tijdens het Festival! De RainbowAmbassadors  brengen een interactieve infosessie over de unieke ervaringen van holebi-senioren. De RainbowAmbassadors  bevorderen LGBTQIA+ beleid in de professionele seniorenzorg om inclusie en welzijn te vergroten.

LGBTQIA+ Wat is dat?
  • Huis van de Mens organiseert een sessie 'LGBTQIA+ Wat is dat?' met het vorming- en trainingscentrum çavaria . Ontdek alle ins en outs over seksuele- en genderdiversiteit tijdens deze inspirerende lezing! Je gaat naar huis met een brede kennis en nieuwe inzichten.

Meld je door een mail te sturen naar sintniklaas@demens.nu. Of bel naar 03 777 20 87.

Of heb je goesting in een lezing?

Majd Khalifeh voelt zich ‘herboren’: een uitzonderlijk en persoonlijk verhaal op Wereldvluchtelingendag
  • Ontdek het verhaal van Majd Khalifeh, van nieuwkomer tot actieve burger. Majd, een staatloze Palestijn, belandde op jonge leeftijd alleen in België. Hij zocht zijn weg in een onbekende maatschappij. Maar hij gaf niet op. Hij slaagde met glans en is nu een VRT journalist, documentairemaker, spreker en auteur. Laat je inspireren door zijn positieve en uitzonderlijke verhaal van veerkracht en succes. Mis deze kans niet, schrijf je nu in!
Café Odisee: van de straat naar de startlijn
  • Volg de hartverscheurende reis van Omran Barikzai, een jonge vluchteling uit Afghanistan die vastbesloten is om te overleven. Ondanks alle tegenslagen blijft hij vechten voor een betere toekomst, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Dit aangrijpende verhaal van hoop en doorzettingsvermogen zal je hart veroveren en inspireren om nooit op te geven, zelfs in de meest moeilijke tijden. Mis deze inspirerende reis niet en ontdek het verhaal van een jongen die nooit opgeeft!

Theater, muziek en expo tijdens het Festival! 

Mini-koorconcert ‘Ik heb een droom’
  • Kom mee dromen van een wereld zonder oorlog of geweld, zonder honger of dorst, zonder discriminatie of uitsluiting. Een wereld waarin jij jezelf kan en mag zijn, wie of wat of waar je ook bent. Kom samen met Kinderkoor Mozaïek en Jong-Mozaïek zingen: ‘Ik heb een droom’. 

Kansendans: een uniek theaterstuk over armoedebestrijding
  • Laat je in dit theaterstuk verrassen door een onbekende wereld achter de gevels in jouw eigen buurt. Zet de bril op van mensen die uitgesloten worden. Je krijgt een andere kijk op de samenleving, op armoede en op duurzame oplossingen.
De Klokke vzw: Expo Inclusie 
  • Ook dit jaar lieten de cliënten van De Klokke zich van hun creatiefste kant zien en maakten ze verschillende werkjes die illustreren wat inclusie voor hen betekent. Benieuwd naar het resultaat? Kom dan zeker eens een kijkje nemen in de inkomhal van het Welzijnshuis!
Zin in meer? Ontdek het volledige programma in de brochure! We verwelkomen je met open armen en kijken ernaar uit om samen met jou te werken aan een inclusieve en diverse gemeenschap waar gelijke kansen voor iedereen centraal staan. Tot dan!
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen