online hulp

Digipunt start van online hulpverlening welzijnshuis

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
In het welzijnshuis bouwt de stad een digitale toegangspoort. Het stadsbestuur maakt daardoor het online raadplegen van een maatschappelijk assistent in het welzijnshuis in de nabije toekomst mogelijk. Digitale beeldtelefonie is nu reeds door de huidige omstandigheden noodzakelijk om de contacten te verzekeren tussen hulpverlener en hulpzoeker, maar wordt ongetwijfeld het communicatiekanaal van de toekomst.
Social media sharing

Nu gebeurt de digitale communicatie met een hulpverlener in het welzijnshuis via de tool Whatsapp. Dit blijft echter beperkt tot chatberichten. Vanaf december zal dit online met beeldtelefonie kunnen met de app Teams van Microsoft. Met die tool verlopen onlinegesprekken eenvoudig, veilig en privacy-zeker.

Omdat niet iedereen vertrouwd is met het gebruik van Teams is in het welzijnshuis een digipunt geopend. Medewerkers zullen er de mensen wegwijs maken in het gebruik van Teams.  Een handleiding is na de korte opleiding beschikbaar.

In een eerste fase krijgen enkel de klanten die reeds contacten en afspraken hebben met een hulpverlener de korte opleiding. In een tweede fase kunnen alle  inwoners van Sint-Niklaas daarvoor terecht in het digipunt. Voorlopig gaat het enkel om hulpverlening online na concrete afspraken hierover met de hulpverlener. De derde en laatste fase is een uitbreiding van nog meer hulpverlening en dienstverlening online. Die fase is echter nog volop in onderzoek.

Ondersteuning en vorming in multimedia

In het digipunt zal ook meer informatie worden gegeven over de verschillende mogelijkheden om ICT-vormingen en workshops te volgen in de stedelijke bib of andere vormingsinstellingen. Ook de mogelijkheid van het gebruik digicheques zal worden gepromoot. Met een digicheque kan je één uur digitale hulp aan huis of op afstand betalen.

Wie niet over de nodige multimedia beschikt zal bij de eventuele aankoop ervan worden ondersteund, met de mogelijkheid van een financiële tussenkomst na goedkeuring door het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD).

Het Digipunt in het welzijnshuis is open zonder afspraak op :  

  • Dinsdag van 15 tot 18 uur
  • Woensdag van 9 tot 12 uur
  • Donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen