Rahim en Mohaiadin

Digitaal Mee in het middelbaar onderwijs - Interview met Rahim en Mohaiadin

Digitale technologieën zijn niet meer weg te denken uit het onderwijs. Mohaiadin en zijn broer Rahim, die zich voorbereidt op zijn zesde jaar aan Berkenboom in Sint-Niklaas, delen hun ervaringen met digitale lessen, toegang tot technologie thuis en hun toekomstplannen.
Social media sharing

Rahim, jij gaat naar je zesde jaar aan Berkenboom in Sint-Niklaas, krijgen jullie vaak digitale les?

Rahim: Ja, aangezien ik kantoor en verkoop studeer, werken we vaak met de computer. Hiervoor gebruiken we een Chromebook die we kunnen meenemen naar huis. Helaas moeten we deze tijdens de vakantie op school laten.

Hoe staat het met je digitale vaardigheden? 

Rahim: Soms gaat het moeilijk, maar gelukkig heb ik een coach van OKAN die me helpt.

Heb jij thuis een laptop, Mohaiadin?

Mohaiadin: Ik kreeg een laptop via het OCMW. Ik zou wel nog wat extra ondersteuning kunnen gebruiken om er goed mee te werken.

In Sint-Niklaas kan je met je digitale vragen terecht in een digipunt. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt om Itsme te installeren of vragen hebt over je laptop, kunnen ze jou daar verder helpen.

Mohaiadin: Ik kende het niet, maar het lijkt me wel interessant!

Hebben jullie andere gezinsleden een laptop?

Mohaiadin: Mijn kleine broer heeft een laptop. We krijgen er elke maand een factuur, maar ik weet niet wanneer deze afbetaald zal zijn. In totaal is het wel een groot bedrag. De andere kinderen thuis gebruiken ook een Chromebook die steeds terug naar school wordt gebracht.

Uitleendienst Digibank

Heb je geen computer thuis? Heb je een (extra) computer nodig voor school, een cursus of om werk te zoeken? Via de Digibank, een samenwerking van het stadsbestuur van

Sint-Niklaas en vzw Den Azalee, kan je gratis een laptop lenen. Meer informatie vind je terug op onze webpagina.

In veel scholen moet je je boeken via een online formulier bestellen? Is dat bij jou gelukt, Rahim?

Rahim: Boeken bestellen lukt met hulp van mijn coach, maar voor onze andere broer moeten we het zelf doen, en ik weet niet exact hoe dit moet.

Mohaiadin: Ik ook niet. (lachje) Ik zal eens nakijken welke boeken hij nodig heeft. Ik kan er misschien eens voor bij een digipunt langskomen!

Hebben jullie thuis internet?

Mohaiadin: Niet echt nee, ik heb enkel mobiel internet. Wanneer ik er ben kan mijn familie er gebruik van maken, anders niet.

Rahim: Om in onze kamer te kunnen surfen hangen we af van Mohaiadin: als hij weg is, is het internet ook weg.

Hoe hebben jullie dit dan geregeld?

Mohaiadin: Wanneer ik thuiskom zet ik mijn mobiele hotspot aan, zo kan mijn familie surfen. Maar wanneer de 30 GB van mijn abonnement op is, is het gedaan. En dus ook wanneer ik weg ben. (lacht)

En kunnen jullie dan tv kijken?

Mohaiadin: Gelukkig mogen we in onze leefruimte het internet van de buren gebruiken, maar enkel om televisie te kijken. Zij hebben een kabel getrokken naar beneden, waar we van de buurman tv mee mogen kijken.

Rahim: We hebben dus enkel die kabel thuis. Maar ik koop ook mijn eigen mobiele internet.

Hoe maak je dan je huiswerk, Rahim?

Rahim: Ik spendeer mijn tijd voor mijn huiswerk vooral op school of in de bibliotheek, waar gratis internet ter beschikking is.

Mohaiadin: Ik zou ook graag mijn studies elektricien afmaken, maar omdat onze ouders nog Nederlands aan het leren zijn, neem ik veel huishoudelijke taken op mij: de kinderen naar school brengen, koken, facturen betalen … Ik doe het allemaal. Al moet ik ook nog zoeken hoe ik met de computer werk: meestal doe ik het op mijn telefoon, dat gaat vlotter.

Wat zijn jullie toekomstplannen nog?

Mohaiadin: Op dit moment ben ik nog op zoek naar werk. Het jongerenproject Dynamo helpt me hierbij. Mijn studies kan ik nadien eventueel nog oppikken.

Rahim: Na mijn middelbaar zou ik graag boekhouden of informatica studeren, daar heb ik zeker en vast computervaardigheden voor nodig. (lacht)

Internet gebruiken

Heb je nog geen internet thuis? Of heb je problemen om internet te betalen? Telenet biedt jou, in samenwerking met het OCMW van Sint-Niklaas, internet voor 5 EUR of 10 EUR per maand aan, zonder extra kosten! Meer info vind je op onze webpagina.

Voor Digitaal Mee ontvangt het stadsbestuur subsidies van de Vlaamse, federale en Europese overheden.

Logo's subsidiërende overheden Digitaal Mee
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen