Man bekijkt een kunstwerk in de expo

Dubbelexpo Hulstaert en Prijs Wim Ibens

De Vierkante Zaal van d'Academie staat op het punt om een dubbele tentoonstelling aan het publiek voor te stellen. De Expo Hulstaert en de Wim Ibensprijs. Beide tentoonstellingen eren kandidaten en laureaten van kunstprijzen.
Social media sharing

Expo Hulstaert

De tentoonstelling Hulstaert viert de artistieke erfenis van de familie van Leon Hulstaert. Het Legaat Hulstaert, voortgekomen uit de genereuze nalatenschap van wijlen Rosalie Vandeleur, is een eerbetoon aan Leon Hulstaert, een begaafde student Beeldhouwen aan de academie.

In 2002 deed Rosalie Vandeleur een schenking, bedoeld voor prijzen aan getalenteerde leerlingen onder de noemer 'Leon Hulstaert'. Leon Hulstaert zelf, in 1912 getrouwd met Augusta Van Daele, werd op 25-jarige leeftijd gemobiliseerd tijdens de Eerste Wereldoorlog en sneuvelde in de eerste weken van de oorlog, zijn vrouw en pasgeboren zoon Hector achterlatend. Het is Hector die later met Rosalie Vandeleur trouwde en deze prijs in het leven riep als eerbetoon aan zijn vader.

Wat begon als een beloning voor afstuderenden van de middelbare graad, groeide uit tot een erkenning voor zowel jonge als volwassen kunstenaars van de vierde graad en specialisatie sinds 2017. De expo, gepland voor 2023, zal de laureaten van 2022 in de schijnwerpers zetten.

De voorbereidingen en presentatie van deze opmerkelijke tentoonstelling werden geleid door Stacy Suy en Robert Van Dromme, twee docenten van de academie, in samenwerking met de atelierleerkrachten van de laureaten. Bezoekers krijgen de unieke kans om zowel het bekroonde werk als nieuw creatief werk van laureaten Annick De Stobbeleir (juweelontwerp/edelmetaal), Rita Meersman (tekenkunst), Jelle Meys (video- en filmkunst) en Ingeborg Nijs (grafiekkunst)., te ontdekken, waarmee ze het talent van de kunstgemeenschap van d'Academie Beeld kunnen ervaren.

Prijs Wim Ibens

De tentoonstelling rond de prijs Wim Ibens is dan weer een samenwerking tussen d’Academie en vzw ARTos, de vzw van de academie in Antwerpen. Deze prijs eert de nalatenschap van de getalenteerde beeldhouwer en edelsmid Wim Ibens.

Ibens, een gerespecteerd beeldhouwer, goud- en zilversmid, en belangrijke Vlaamse kunstpedagoog, was de oprichter en bezieler van de afdeling edelsmeden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. De prijs, die tweejaarlijks wordt toegekend voor hedendaags smeedzilver, is uitgegroeid tot een prestigieuze erkenning voor vakmanschap in de wereld van zilver- en juweelontwerp.

De tentoonstelling opent op 1 december, na de uitreiking van de prijs Wim Ibens. Er zullen de werken van de verschillende kandidaten te bewonderen zijn, waardoor bezoekers een uniek inzicht krijgen in de creatieve diversiteit en technische vaardigheden die er in de edelsmeedkunst bestaat.

Beide expo’s zijn een inspirerende reis door de artistieke prestaties van opkomend talent. d’Academie nodigt kunstliefhebbers uit om deze bijzondere tentoonstellingen te bezoeken en de verhalen achter de kunstwerken te ontdekken.

Bezoek de expo's

Je kan de tentoonstellingen tijdens te openingsuren van de Vierkante zaal vrij bezoeken.

  • woensdag van 14 - 17 uur
  • zaterdag en zondag van 10 - 13 uur en 14 - 17 uur
Expo Hulstaert Prijs Wim Ibens

Zaterdag 18 november - zaterdag 23 december

  • vernissage om 16 uur

Vrijdag 1 december - vrijdag 22 december

  • prijsuitreiking om 19 uur

d'Academie beeld

Boonhemstraat
1
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen