foto Junior Argonauts

Duurzame mode in de Vrije Ateliers

Duurzame mode is één van de uitdagingen voor de toekomst. Als stad zetten we in op circulaire economie en duurzaamheid. Ook in de Vrije Ateliers is dit een belangrijk topic, met zowel een cursus als een jeugdatelier rond duurzame mode. Jongeren en volwassenen gaan er aan de slag met tweedehandskleding om een eigen, unieke outfit te ontwerpen.
Social media sharing

Duurzame mode in de de Vrije ateliers

De textielindustrie is wereldwijd één van de meest milieubelastende sectoren. Het massaal en razendsnel produceren en het gebruiken en afdanken van kleding leidt niet alleen tot een grote CO2-uitstoot, maar ook tot vervuiling van grond en water en tot bergen textielafval. 
In de Vrije Ateliers willen we kinderen, jongeren en volwassenen daarvan bewust maken en tegelijkertijd de creativiteit stimuleren om met tweedehandskleding een eigen, unieke, coole outfit te ontwerpen.

Modeacademie van de toekomst
Dit voorjaar starten de Vrije Ateliers met een nieuwe cursus voor jongeren en volwassenen: 'De modeacademie van de toekomst' . In een reeks van 10 lessen op zaterdagochtend maken twee begeleiders van Junior Argonauts de deelnemers wegwijs in 'clothes pimping', knippen en puzzelen met verschillende materialen.
De deelnemers brengen niet meer gedragen kleding, sneakers of hoofddeksels uit hun eigen kleerkast of uit de Kringwinkel mee om hiermee een nieuwe outfit te creëren. Ze leren allerlei nieuwe technieken en inspireren elkaar in hun creativiteit.
De cursus wordt afgesloten door een modeshow met toonmoment.
Zin om je eigen outfit op een duurzame manier te ontwerpen? Schrijf je dan zeker in. Ervaring in naaien is niet vereist. De cursus start op 9 maart.
Info en inschrijven:
www.vrijeateliers.be

 

Future Fabric
Daarnaast organiseren de Vrije Ateliers samen met De Creatieve Stem tijdens de zomervakantie het atelier 'Future Fabric', voor jongeren van 12 tot 18 jaar. 
Van 5 tot 9 augustus maken de deelnemers kennis met circulaire economie en duurzaamheid. 
Ze experimenteren als maker met prototyping en high tech-fabricatietechnieken. Ze leren basiselektronica aan en brengen functie, vorm en esthetiek samen om unieke wearables en speelse mode te creëren.
'Future Fabric' is een dagreeks van 5 tot 9 augustus.

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen