Odisee

Extra opleidingen spelen in op noden lokale bedrijfswereld: stad Sint-Niklaas en Interwaas zetten schouders onder uitbreiding aanbod Odisee-hogeschool

Hogeschool Odisee, de stad Sint-Niklaas en Interwaas slaan de handen in elkaar om het hoger onderwijs in de regio te versterken. Doel van de samenwerking is om minstens één extra graduaatsopleiding in te richten op de Odisee-campus in Sint-Niklaas. Lokale ondernemers zijn vragende partij voor extra studierichtingen. De betrokken actoren hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Social media sharing

De stad, Interwaas en Odisee hebben een gezamenlijke visie uitgewerkt om het aanbod van praktijkgerichte opleidingen in Sint-Niklaas te vergroten. Ondernemersorganisaties in Sint-Niklaas en de regio Waasland zijn vragende partij, omdat bedrijven een duidelijke behoefte voelen aan direct inzetbare profielen met een praktijkgerichte en een bedrijfs- of ICT- gerichte opleiding.

De stad Sint-Niklaas en Interwaas nemen het initiatief en ondersteunen hogeschool Odisee bij de uitbreiding van het opleidingsaanbod in de Wase hoofdstad. 

De stad Sint-Niklaas zet actief de schouders onder deze samenwerking. Om de nieuwe graduaatsopleiding te doen slagen, is het zeer belangrijk dat bedrijven mee actief willen participeren. Daarom wordt een heel netwerk van bedrijven uitgebouwd die op een bepaalde manier deel gaan uitmaken van deze opleiding. De stad bouwt op die manier mee de brug tussen het onderwijsveld en de bedrijfswereld.

Verder studeren in eigen regio
Eerder dit academiejaar nam hogeschool Odisee al het graduaat Accounting Administration van Thomas More over en richtte het in avondonderwijs in op de campus in Sint-Niklaas. Vanaf het academiejaar 2024-2025 wil hogeschool Odisee dat graduaat ook in dagtraject aanbieden. De hogeschool treft volop voorbereidingen om geïnteresseerden daarover te woord te staan op de eerstvolgende infodag op zaterdag 9 maart.
Daarnaast wil Odisee-hogeschool het aanbod aan graduaten in Sint-Niklaas op korte termijn uitbreiden met minstens nog één extra opleiding. Een graduaatsopleiding vormt vaak een lagere drempel voor jongeren om verder te studeren. Met een groter aanbod in Sint-Niklaas wil de hogeschool hen bovendien stimuleren om dat in eigen stad of regio te doen.

Groot netwerk aan partners
De stad en Interwaas ondersteunen in 2024 en 2025 het nodige onderzoek voor het creëren van bijkomende opleidingen en de uitbouw van een netwerk met de lokale bedrijfswereld. Brecht Persoons, projectleider graduaten voor hogeschool Odisee, gaat binnenkort als verbinder/netwerker van start om mee de uitbreiding van het aanbod te coördineren en banden te smeden met bedrijven, organisaties, scholen en lokale besturen. Ook Voka Waasland-Antwerpen en de Sint-Niklase ondernemersvereniging Bepasin nemen actief deel. 

Deze nauwe samenwerking tussen het onderwijs, de bedrijfswereld en de lokale overheden is een uniek, co-creatief project dat de hogeschoolstudenten nog beter zal voorbereiden op een toekomstige job. De hogeschool wil voornamelijk focussen op de uitrol van opleidingen binnen het studiegebied Bedrijfskunde.

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen