beeld Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag: activiteiten van 5 tot 23 maart

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
8 Maart is het Internationale Vrouwendag. In Sint-Niklaas zetten jaarlijks tal van verenigingen, organisaties en stadsdiensten rond de periode van 8 maart vrouwenrechten op de kaart met een waaier aan activiteiten. Alle activiteiten vind je terug in een overzichtelijke brochure.
Social media sharing

Brochure Internationale Vrouwendag

Voor de oorsprong van de Internationale Vrouwendag moeten we terug naar 8 maart 1908. Toen vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. Het protest was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de slogan: ‘brood en rozen’. Daarna volgden nog verschillende acties voor de verbetering van vrouwenrechten en uiteindelijk riepen De Verenigde Naties 8 maart uit tot Internationale Vrouwendag.

Ook vandaag is de Internationale Vrouwendag actueel en relevant. Overal ter wereld, ook in België zijn vrouwen nog steeds het slachtoffer van tal van vormen van discriminatie en van ongelijkheid, zowel in hun beroepsleven als op familiaal, economisch, sociaal, burgerlijk of politiek niveau. Vrouwen zijn ook vaak slachtoffers van strafbare feiten, zoals huiselijk of seksueel geweld, gedwongen huwelijken of kindhuwelijken, mensenhandel, uitbuiting of slavernij, gedwongen prostitutie, genitale verminking en gedwongen abortus.

De dienst diversiteit, samenleving en preventie bundelde alle activiteiten die in Sint-Niklaas plaatsvinden in het kader van de Internationale Vrouwendag in een brochure. Het stadsbestuur wil zo een duidelijk overzicht geven van alle activiteiten in het kader van 8 maart.

Dit is tevens een warme oproep om blijvende aandacht te hebben voor vrouwenrechten, elkaar te ontmoeten en samen te werken rond vrouwenrechten. Zo wil het stadsbestuur het maatschappelijk draagvlak vergroten om te werken aan een warme en rechtvaardige samenleving.

Ontdek het programma in de brochure.

Brochure Internationale Vrouwendag 2022

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen