Jonge, anderstalige nieuwkomers leggen met succes BENO-traject af

Jonge, anderstalige nieuwkomers leggen met succes BENO-traject af

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Ook voor een groep jonge, anderstalige nieuwkomers tussen 18 en 24 jaar eindigt het schooljaar deze week. Zij legden het voltijdse schakeltraject BENO af, om zich voor te bereiden op verdere opleiding of tewerkstelling. Onder het motto 'Iedereen Mee' geeft de stad Sint-Niklaas dit belangrijke BENO-traject de nodige ondersteuning.
Social media sharing

BENO staat voor 'Basiseducatie na Okan'. Het is een voltijds schakeltraject voor jonge anderstalige nieuwkomers. Na het doorlopen van het OKAN-programma, of de ‘Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers’ in het secundair onderwijs, zijn veel jongvolwassen nieuwkomers nog niet helemaal klaar om te gaan werken of een beroepsopleiding te starten. Het BENO-jaar biedt hen een traject om deze overgang soepeler te laten verlopen.
Het allereerste BENO-traject in Sint-Niklaas zit er nu op. Volgend schooljaar krijgt het uiteraard een vervolg. Het is een succesverhaal, geschreven door Ligo, CVO’s, VDAB, de stad en lokale organisaties.

Vandaag studeert de eerste lichting af in het BENO-traject. Een feestelijk afstudeermoment is het voor de negen jonge nieuwkomers tussen 18 en 24 jaar, in de Fabriek in de Oude Molenstraat. Daar hebben deze jongeren een jaar lang intensief les gevolgd. Ze gaven het gebouw ook een eigen touch, door er tijdens de schildersopleiding twee muurtekeningen te plaatsen.

Vaardigheden
Gedurende een heel schooljaar konden de jongeren hun basisvaardigheden op vlak van lezen, schrijven, rekenen en digitale geletterdheid verder ontwikkelen. Met een intensieve cursus Nederlands, taalondersteuning en taalversterkende activiteiten versterkten ze hun communicatieve vaardigheden. Tijdens het traject probeerden de cursisten bovendien ook specifieke beroepsopleidingen uit. En ze kregen informatie over de arbeidsmarkt: ze leerden over verschillende beroepen, arbeidsattitudes, sollicitatietechnieken en het opstellen van hun CV.
Op het einde van het traject namen ze deel aan een taalstage, waarbij ze hun nieuwe vaardigheden in de praktijk konden brengen. Kortom, via BENO hebben de jongeren een stevige basis gelegd om bewuster te kunnen kiezen voor verdere opleiding of tewerkstelling.

En nu?
De negen jonge nieuwkomers gaan nu verder op weg. Sommige jongeren voelen zich na het BENO-traject sterk genoeg om, onder begeleiding van VDAB, meteen op zoek te gaan naar werk. Andere cursisten zullen binnenkort starten met een beroepsopleiding bij de VDAB. Sommigen kiezen beroepsopleidingen voor elektrotechnisch installateur, keukenmedewerker of verzorgende. Andere cursisten gaan verder Nederlands studeren om later in te stappen in een beroepsopleiding waar een hoger niveau Nederlands wordt vereist.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen