Jongerenbegroting

Jongeren kiezen voor indoor chillplek! Stemming in gemeenteraadszaal over Sint-Niklase Jongerenbegroting

Op donderdag 19 mei hebben 55 jongeren, of ‘de Begroters’, een oordeel geveld over de Jongerenbegroting in Sint-Niklaas. Dat gebeurde met een stemming in de gemeenteraadszaal. De jongeren investeren dit jaar het budget van 20.000 euro in een indoor chillplek. Met de Jongerenbegroting zet de stad Sint-Niklaas volop in op participatie van jongeren, waarmee het een unieke positie inneemt in Vlaanderen.
Social media sharing

De stad wil de stem van jongeren horen én daadwerkelijk iets voor hen in gang zetten. Dat doet het voor het tweede opeenvolgende jaar met een Jongerenbegroting. Sint-Niklaas is de eerste en tot nu toe ook enige stad in ons land die op deze manier jongeren actief betrekt én een budget aanreikt om hun zelfgekozen doel te verwezenlijken.

Beslissing
Op donderdag 19 mei beslisten de jongeren waarin zij ‘hun’ 20.000 euro zullen investeren. De voorstellen? Een indoor chillplek, een groene, gezellige outdoor chillplek, een jeugdpark waar sport en ontmoeting centraal staan, een app met alle info voor en door jongeren of meer lunchplekken in de stad. De stemming vond plaats in de gemeenteraadszaal in het stadhuis.

Het winnende voorstel dat uit de stembus kwam, is de indoor chillplek!

Jongerenbegroting

Uniek traject
55 jongeren werden betrokken in het hele traject van de Jongerenbegroting. Zij zijn als het ware de afvaardiging van een hele generatie Sint-Niklase jongeren. De stad koos voor het principe van loting om de 55 jongeren aan te duiden. In elf secundaire scholen werden telkens 5 jongeren geloot om een zo divers mogelijke groep samen te stellen, met tieners uit alle schoolrichtingen, van houtbewerking, humane wetenschappen en haartooi tot talen, logistiek en wetenschappen.

Meedenken over lokaal beleid
Al zeker één vaststelling: er is een groot engagement bij jongeren om mee te denken over het lokale beleid. Ze hebben een duidelijke mening en het is een enorme meerwaarde om hen rechtstreeks in contact te brengen met beleidsmakers en de stadsdiensten. Zelf ervaren jongeren het als een grote meerwaarde dat er naar hen wordt geluisterd en dat de stad hen ernstig neemt. Ook voor scholen is deze Jongerenbegroting een grote opportuniteit, om te werken aan actief burgerschap en participatie. Jongeren leren hun mening formuleren en hoe ze kunnen deelnemen aan besluitvorming. Daarnaast maken ze op deze manier ook kennis met lokale politiek en beleid.

En nu? Graag co-creatie!
Wat is er nóg sterker dan jongeren die beslissen over 20.000 euro? Dat ze meewerken om het gekozen voorstel te realiseren! De stad droomt er dan ook van dat jongeren nog een verder engagement opnemen. Niet alleen de 55 Begroters, maar ook andere jongeren worden uitgenodigd om het idee mee te verwezenlijken. Wie interesse heeft, vindt alle info op Instagram JongSintNiklaas.

Jongerenbegroting
Jongerenbegroting
Jongerenbegroting
Jongerenbegroting
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen