Kijktoren stiltegebied Sinaai

Kijktoren in stiltegebied Sinaai

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De werken aan de kijktoren, een project van natuurvereniging vzw Durme met de financiële steun van Stad Sint-Niklaas, zijn beëindigd. Langs de Liniedreef in Sinaai, één van de toegangswegen van het reservaat, is een prachtige houten kijktoren gebouwd.
Social media sharing

De toren is zo’n 8 meter hoog, vanwaar je met een verrekijker naar het omliggende natuurreservaat kan speuren. Vogels, reeën, en wie weet zelfs de zeldzame boommarter zal je er kunnen zien. Via een slim aangelegde toegangsweg zal je, zonder de dieren te verstoren, de trappen kunnen beklimmen en je midden in de bomen wanen.

Nu de bouwwerken zijn afgerond kan de toren officieel toegankelijk gemaakt worden voor het grote publiek. Dit gebeurt op zondag 27 januari 2019.

De feestelijke opening wordt gecombineerd met een unieke ‘ere ronde’ wandeling doorheen de Fondatie ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de natuurvereniging. Conservators Jo Vervaet en Tommy Vercauteren gidsen de aanwezigen doorheen de Fondatie met als eindpunt de Kijktoren die op dat eigenste moment zal worden geopend.

Natuurvereniging vzw Durme is alvast heel enthousiast: “De Fondatie van Boudelo is een prachtig natuurreservaat, waar veel zeldzame planten en dieren voorkomen. Toch vinden heel wat natuurliefhebbers de weg naar dit pareltje nog niet. Daarom lijkt een kijktoren er een geknipt project. Zo kan je deze soorten zonder hen te verstoren bewonderen. Want uiteraard blijft de zorg voor planten en dieren prioriteit”.

Het prachtige ontwerp van de toren danken we aan de architecten van het architectenbureau Baeten Hylebos uit Sint-Niklaas. De bouw is dan weer verzorgd door Lab15 die gespecialiseerd zijn in houtskeletbouw. “Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van heel wat partners”, aldus vzw Durme. “Stad Sint-Niklaas is hoofdfinancier van het project, daarnaast kunnen we rekenen op heel wat gulle giften en medewerking van vrijwilligers, particulieren en partners rekenen. Zo is bijvoorbeeld de verrekijker in de toren op maat gemaakt door Martin Haentjens, een zeer enthousiaste vrijwilliger. We zijn hen dan ook allemaal heel dankbaar. Want alleen zouden we dit als natuurvereniging nooit kunnen realiseren.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen