Kunst op het water, stadspark

'Kunst op het water' brengt drie weken verwondering: imposante kunstwerken nemen vijvers stadspark in

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Vanaf vrijdag 12 augustus tot en met 4 september brengt 'Kunst op het water' verwondering en spektakel in het Romain De Vidtspark in Sint-Niklaas. Het is een unieke openluchtexpo, met drie grootse, imposante kunstinstallaties op de vijvers, die na zonsondergang voor een prachtige, feeërieke sfeer zorgen. Blikvanger is 'Floathing Earth', de gigantische aardbol van de internationaal befaamde Engelse kunstenaar Luke Jerram, die voor het eerst op het Europese vasteland te zien is.
Social media sharing

Sint-Niklaas is klaar voor drie weken 'Kunst op het water', een bijzondere expo op de vijvers van het stadspark. Een primeur voor het park, en het belooft schitterend te worden. 'Kunst op het water' brengt verwondering en verrassing, vooral vanaf zonsondergang, met oplichtende installaties en videokunst in een opmerkelijk uitgelicht stadspark. Een betoverende, feëerieke sfeer, die jong en oud doet wegdromen over de oneindigheid van ons universum. Tegelijk bieden de kunstwerken ruimte voor reflectie en zetten ze aan tot een kritische beschouwing, over onze rol op deze planeet, over de klimaatverandering, over de kostbare grondstof water. Esthetische beleving en reflectie gaan hierbij hand in hand.

Installaties en projecties

► 'Floathing Earth', de aardbol van Luke Jerram, is indrukwekkend op de grote vijver voor kasteel Walburg. Dit monumentaal werk, met een diameter van liefst 10 meter, beleeft in Sint-Niklaas zijn première op het Europese vasteland. 'Floating Earth' toont een gevallen aarde op het water. Toeschouwers ervaren de aarde zoals ze uit de ruimte wordt gezien, om zo tot reflectie te komen, om onze relatie met de aarde opnieuw in vraag te stellen. De kunstenaar wil iedereen doen nadenken over onze rol op aarde, over de nietigheid van onze aardbol in het heelal en onze verantwoordelijkheid voor de planeet.

► 'Ballooning a House' van het duo Daems van Remoortere is een machtige audiovisuele installatie die 's avonds tot leven komt op het water, aan de kant van de Parklaan. Het is een trompe-l'oeil, met een huis dat geleidelijk uit elkaar valt door een ballon die van binnenuit steeds groter wordt. Het verwijst naar de onverbiddelijke kracht van de natuur, in contrast met de menselijke drang om de natuur te reguleren en te overrulen. Dit werk is te bezichtigen na zonsondergang, vanaf 21.30 uur.

"Als het nacht wordt, kun je je als mens heel nietig voelen, omdat de horizon ontbreekt, de blauwe hemel er niet is, omdat de drukte van overdag is weggevallen. De nacht toont het heelal, in al z'n oneindigheid, waarmee we meteen ook voelen hoe klein we zijn in een veel groter geheel. Onze installatie toont het samenspel tussen mens en natuur, het geven en nemen, en tegelijk zit er op een bepaald moment een stukje surrealisme in, met een knipoog naar Magritte. We zijn alvast heel blij om er in Sint-Niklaas bij te zijn, en we zijn ook aangenaam verrast over de plek voor ons werk in het stadspark." - Frederik Van Remoortere en Lena Daems, kunstenaarsduo

► Wim Poppe creëerde speciaal voor dit evenement 'Encounter Whalemachine', met een majestueuze walvisstaart die opduikt uit het water, in de vijver naast kasteel Walburg. De witte walvisstraat staat op een strak geometrisch en weerspiegelend blok. Het werk is half verzonken in het water en lijkt wel vastgelopen, zoals een schip op een zandbank. De natuur botst met de creaties van de mens. In het spiegelende effect van het monumentale volume zie je de wereld rondom gereflecteerd.

"Het reflecterend blok neemt de omgeving in zich op, en geeft als het ware een troon of een sokkel aan die witte staart. Die lijkt walvisachtig, maar een walvis heeft puntige staarteinden en deze zijn afgerond. Het heeft ook iets van de staart van een vliegtuig, vandaar ook 'whalemachine'. Er is het contrast tussen de organische en geometrische vorm. Dat verwijst naar de drang van de mens om alles af te bakenen, te beheersen. De weerspiegeling in dat strak blok toont dat de natuur het altijd weer overneemt. Ik ben zeer blij om met dit werk naar buiten te komen, op deze plek, voor dit kunstevenement." - Wim Poppe, kunstenaar

Praktisch
'Kunst op het water' vindt plaats van vrijdag 12 augustus tot en met zondag 4 september. In die periode is het continu te bezichtigen in het Romain De Vidtspark. De audiovisuele projectie 'Ballooning a House', in de vijver aan de Parklaan, wordt elke dag vanaf 21.30 uur geactiveerd. Alle werken worden verlicht, na zonsondergang is er dus extra beleving. 
► www.ontdeksintniklaas.be 

Kunst op het water, stadspark
Kunst op het water, stadspark
Kunst op het water, stadspark
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen