processierupsen

Let op voor de processierups

Nu het weer volop zomer is, zijn ook de processierupsen terug actief. Je ziet ze vooral in eikenbomen en je herkent de nesten aan de spinsels van draden rondom de takken en de stam. De rupsen bewegen zich voort in lange rijen.
Social media sharing

De rupsen krijgen rond deze tijd van het jaar hun brandharen en contact daarmee kan huiduitslag met hevige jeuk veroorzaken. De ernst van de reactie varieert van persoon tot persoon. Je kan de brandhaartjes van de huid verwijderen met plakband. Was of spoel de huid en de ogen overvloedig. De huidklachten verdwijnen meestal spontaan binnen de twee weken. Heb je last van hevige jeuk of problemen met de luchtwegen, contacteer dan zeker een arts.

Heb je nesten van processierupsen opgemerkt in bomen die op openbaar domein staan (parken, plantsoenen, lanen …)? Meld het aan de klantendienst in het stadhuis op het nummer 03 778 30 00. De stadsdiensten zorgen voor de verwijdering.

Zitten de processierupsen in bomen in je eigen tuin of op je perceel? Dan moet je zelf instaan voor de verwijdering. Het is raadzaam om daarvoor beroep te doen op een gespecialiseerde firma.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen