Ivar

Lokale Politie Sint-Niklaas breidt hondenteam uit met patrouillehond Ivar

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Lokale Politie Sint-Niklaas stelt trots haar nieuwste en jongste telg in het korps voor: de tweejarige Mechelaar Ivar. Het hondenteam krijgt er dus nog een viervoeter bij en zal Murphy versterking bieden om overlast in de stad aan te pakken.
Social media sharing

Van vondeling tot politiehond

Ongeveer een jaar geleden werd de achtergelaten Mechelse Herder Ivar op straat gevonden door inspecteurs van PZ Hamme-Waasmunster. Er waren geen gegevens over de eigenaar terug te vinden en het dierenasiel had geen plaats om hem op te vangen. Gelukkig kon hij terecht bij een inspecteur van de PZ Hamme-Waasmunster, een kennis van huidig baasje Joren.  Joren heeft Ivar vervolgens geadopteerd en merkte dat de hond heel wat kwaliteiten van een politiehond in zich had. Hij ging onmiddellijk aan de slag met trainingen en Ivar deed het prima! Inspecteur Joren was er dan ook van overtuigd dat Ivar in aanmerking zou komen voor politiewerk.

Gemotiveerde leerling

Door zijn inzet en doorzettingsvermogen slaagde Ivar erin om in april dit jaar administratief te worden aangenomen. Op 16 januari 2023 start hij aan zijn opleiding tot patrouillehond.

Momenteel is Ivar heel wat ervaring aan het opdoen door mee te lopen met zijn grote voorbeeld Murphy.  Mechelse herdershond Murphy is de eerste patrouillehond bij de Lokale Politie Sint-Niklaas en vormt al sinds maart 2021 een duo met inspecteur Jeroen.  Samen leren ze de stad kennen. Het is namelijk van belang om te wennen aan omgevingsgeluiden, aan mensenmassa’s, aan benarde situaties,… Zo kan hij goed voorbereid aan zijn opleiding starten.

Een waardevolle collega

De patrouillehond heeft vooral een preventieve taak inzake overlast op evenementen zoals de Vredefeesten of de Openluchtfuif, maar ook in het stadscentrum, de stationsbuurt en de uitgangsomgeving. De hond biedt ook ondersteuning aan de wijkwerking en interventieploegen. Daarenboven is gebleken dat door de aanwezigheid van de hond er minder sprake is van agressiviteit en dat politieacties opvallend vlotter verlopen.

De meerwaarde van een patrouillehond is al op verschillende momenten duidelijk geworden. Zo heeft Murphy een belangrijke ontradende rol gespeeld op drukke zomerdagen op De Ster. Sinds kort patrouilleren de honden ook tijdens weekendnachten in de uitgangsbuurt. De twee worden dus vooral ingezet om overlast aan te pakken, wat waardevol is in een levendige centrumstad als Sint-Niklaas.

Een patrouillehond is geen schoothondje

Ivar is thuis een grote knuffelbeer maar tijdens het werk mag hij niet aangeraakt worden. Hij weet namelijk dat hij aan het werk is en ziet een aaitje op dat moment als een bedreiging. Honden die aan het werk zijn, willen hun job gefocust doen en worden niet graag afgeleid door aanrakingen. Het is dus aangewezen een veilige afstand te houden.

Inspecteur Joren geeft nog graag een tip mee: Als je een hond passeert op straat, kijk dan niet in zijn ogen. Honden voelen zich dan snel uitgedaagd en willen domineren. De kans bestaat dat ze dan ook luid gaan blaffen.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen