Inspecteur Jeroen met hond Murphy

Lokale Politie Sint-Niklaas start met eigen dienst hondensteun

Begin april 2021 kreeg het korps van lokale politie Sint-Niklaas er twee nieuwe collega’s bij: Politiehond Murphy en zijn baasje inspecteur Jeroen versterken voortaan het korps.
Social media sharing

Dienst hondensteun uit de startblokken

Net zoals de andere centrumsteden in het land, kampt Sint-Niklaas met overlast en een drugsproblematiek. Om deze aan te pakken werkt de lokale politie Sint-Niklaas al een tijdje met projecten rond deze fenomenen.

Bij deze projecten en acties werd reeds meermaals een beroep gedaan op hondengeleiders van omliggende zones en de dienst hondensteun van de federale politie. Deze geïntegreerde werking wierp steeds vruchten af en maakte de overlast beheersbaar.

Bij de inzet van hondengeleiders met hun hond is gebleken dat deze een gunstig effect hebben op het verloop van de acties. Hun medewerking leidde bovendien tot minder agressie naar politiemensen toe.

Zichtbaar aanwezig in stadscentrum

De korpsleiding en de bestuurlijke overheid van de stad kwamen tot de conclusie dat een politiehond een absolute meerwaarde kan betekenen in een levendige centrumstad zoals Sint-Niklaas.

Murphy en Jeroen zijn inzetbaar op diverse fronten. Zij kunnen mee participeren in de strijd tegen overlast. Verder zullen ze vooral zichtbaar aanwezig zijn bij evenementen, in het stadscentrum, op pleinen, in de stationsbuurt en de uitgangsomgeving. Het doel is om preventief en ontradend te werken.

Murphy niet aaien tijdens dienst

De aanwezigheid van de hond en zijn geleider verhoogt de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie op straat. Laat ons evenwel duidelijk zijn, net zoals het baasje wordt Murphy niet graag geaaid tijdens dienst.

Jeroen heeft als hondengeleider ettelijke jaren ervaring opgedaan binnen de dienst hondensteun bij de federale politie. Murphy is administratief aangenomen door de lokale politie Sint-Niklaas en doorloopt verschillende stadia van opleiding. Momenteel is Murphy volop aan het wennen aan zijn nieuwe werkomgeving. U zal hem en zijn baasje dus regelmatig zien patrouilleren door de stad en de deelgemeenten Sinaai, Belsele en Nieuwkerken.

Jeroen en Murphy zorgen voor de start van een lokale dienst hondensteun die op termijn zal worden uitgebreid en zal zorgen voor een nog veiliger Sint-Niklaas.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen