controle

Lokale Politie Sint-Niklaas voert controles op "patsers" sterk op

Tijdens de zomermaanden ervaren vooral de bewoners in het centrum van Sint-Niklaas regelmatig overlast door patsergedrag. Lokale Politie Sint-Niklaas heeft een succesvolle, nieuwe aanpak ontwikkeld om beter op dit asociaal en onverantwoord rijgedrag (patsergedrag) te reageren. Hierdoor werden tijdens een testactie midden mei op één avond tijd in totaal 47 voertuigen uit het verkeer gehaald en 45 pv’s opgesteld.
Social media sharing

Wat is patsergedrag?

Patsergedrag valt onder asociaal en overantwoord rijgedrag en lijkt vooral bij jongere bestuurders voor te komen.

Onder onverantwoord rijgedrag verstaan we: bruusk optrekken of remmen, te snel rijden of racen, gsm’en achter het stuur, negeren van verkeersborden of verkeerslichten, rakelings langs voetgangers of fietsers rijden, sturen onder invloed en opgefokte brommers.

Asociaal rijgedrag associëren we met brullende uitlaten, nodeloos claxoneren, dubbel parkeren voor een winkel of louter voor een praatje, bumperkleven, vreugdestoeten die het verkeer nodeloos hinderen of sluipverkeer.

Heel concreet proberen patsers de aandacht te trekken met hun voertuigen door het bovenstaand gedrag in het verkeer te vertonen. Ze doen dit voornamelijk tijdens de spitsuren en op plaatsen waar er veel toeschouwers zijn.

Burgerbevraging

Om een zicht te krijgen op hoe burgers patsergedrag ervaren, lanceerde Lokale Politie Sint-Niklaas in januari 2022 een bevraging op Facebook. 559 personen vulden de bevraging in en hieruit bleek dat burgers verschillende vormen van asociaal en onverantwoord rijgedrag als storend ervaren. Daarnaast bevestigde 95% regelmatig overlast te ervaren door wegpiraten. De meeste overlast stelt zich in de omgeving van de Grote Markt, de as Ankerstraat-Truweelstraat-Koningin Elisabethlaan en de as Stationsplein-Mercatorstraat-Antwerpse Steenweg.

Duidelijk signaal geven met gerichte controles

Lokale Politie Sint-Niklaas wil echter een signaal geven dat dit gedrag niet getolereerd wordt en werkte een nieuwe aanpak uit om de overtreders op heterdaad te betrappen. Automobilisten die storend rijgedrag vertonen, zullen onderworpen worden aan grondige verkeerscontroles. Parkeerinbreuken of geluidsoverlast zullen worden gesanctioneerd met een GAS-boete. Bij zeer gevaarlijke overtredingen zal de politie overgaan tot gerechtelijke inbeslagname van het voertuig en onmiddelijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen.

De nieuwe aanpak werd uitgetest tijdens een lokale actie op 7 mei 2022 en was een groot succes. Inspecteurs in burger gingen op pad en gaven aan hun collega’s door wie patsergedarg vertoonde zodat die personen gecontroleeerd konden worden. Hierdoor werden op zeven uur tijd 45 pv's en onmiddelijke inningen voor storend of asociaal rijgedrag opgesteld. De politie is van plan om in de toekomst soortgelijke acties regelmatig uit te voeren om zo de verkeersveiligheid en het veiligheidsgevoel in onze stad te verhogen.

Samen maken we werk van een veilig en leefbaar Sint-Niklaas.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen