Afbeelding - copyright Dirk Vertommen

Maak van Sint-Niklaas mee een waterslimme stad

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Periodes van langdurige droogte en hevigere regenval zullen steeds meer de norm worden. Bovendien zijn steden erg gevoelig voor de klimaatverandering door de dichte bebouwing en het gebrek aan open, groene ruimtes.
Hoe kunnen we de stedelijke ruimtes in Sint-Niklaas (ook rond de eigen woning, bedrijventerreinen, supermarkten, scholen, …) klimaat- en waterrobuust herinrichten?
‘Klimaatrobuustheid’ duidt op het weerbaar maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Social media sharing

Op 19 november 2019 organiseren we een atelier ‘Sint-Niklaas (water)slimme stad’. Daar willen we samen met experten, kennisinstellingen, ondernemingen, stadsmedewerkers en inwoners nieuwe pistes of ideeën verkennen rond klimaat- en waterrobuuste herinrichting van Sint-Niklaas.

Zo’n atelier, wat is dat precies?
Binnen de ateliers starten innovatieve projecten op die aansluiten bij de ambities en prioriteiten van het meerjarenplan van de stad. Door samenwerking met diverse spelers uit verschillende domeinen willen we tot een rijkere samenleving komen en samen de stad van morgen maken. Na enkele algemene workshops en een atelier rond Sint-Niklaas slimme stad in 2018 en 2019 (zie hier) leggen we nu de focus op één thema, klimaatadaptatie en water (en groen) in de stad.

Programma

  • Een expert aan het woord rond de impact van klimaatverandering (wateroverlast, verdroging, hittestress, …) en klimaatadaptatienoden voor een stad als Sint-Niklaas (prof. Patrick Willems, hoogleraar stedelijke hydrologie en rivierkunde, KULeuven)
  • Workshop: wat kunnen we nu al aanpakken en initiëren op perceels-/gebouwniveau, op niveau van publieke ruimte en op niveau van een groot gebouw met een andere functie (supermarkt/school/…)?

Praktisch

  • Dit atelier zal plaatsvinden op dinsdag 19 november 2019 tussen 18 en 21.30 uur in Fabrieck, Kalkstraat 62B in Sint-Niklaas.
  • Inschrijven is verplicht om organisatorische redenen, schrijf je hier in vóór 11 november 2019. We voorzien voor jou drank en broodjes.

 

Onderzoek jij graag mee hoe we onze stad kunnen aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden én ben je klaar voor actie? Kom dan naar dit atelier en maak mee de stad!

Meer info?

Beleidsondersteuning

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen