Kras in gemeenteraadzaal

Maak van uw school een KRASse school!

KRAS is een kant-en-klaar schooloverschrijdend debat-en rollenspel voor jongeren van de derde graad secundair onderwijs. In de debatten belichten ze samen met leerlingen mondiale maatschappelijke thema's, vanuit de economische, ecologische en sociale invalshoek.
Social media sharing

Binnen KRAS leren jongeren debatteren over mondiale thema's (vb. klimaat, werk, migratie…). Ze willen jongeren mondig maken en hen een kans geven om hun stem te laten horen. Durven spreken voor een groep, een goede argumentatie opbouwen, inspelen op elkaars standpunten... Jongeren krijgen de kans om al deze vaardigheden in een veilige omgeving te oefenen. Alles wordt in goede banen geleid door Jeugddienst Globelink en de betrokken leerkrachten. Het thema dit jaar is Klimaat.

Hoe verloopt dit praktisch?

Aansluitend op de schooluren komen we tussen oktober en mei zes keer samen in Sint-Niklaas (meestal op woensdagnamiddag).

3 Rollenspelen waarin de leerlingen zich verdiepen in het thema en diverse standpunten leren kennen en verdedigen

Lokale analyse: "Klimaat en Sint-Niklaas".  Waar zien de jongeren problemen/kansen? Uitwisseling met lokale experts.

Lokale Slotzitting: debat in het stadhuis met lokale politici

Tot slot trekken we met alle KRAS-groepen voor één dag, eind april/begin mei, naar Brussel voor Plenum (b)XL! In de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement mogen deze 600 KRASjongeren hun meningen officieel op tafel gaan leggen. We vertalen de lokale oefening naar het Vlaams, federaal en mondiale niveau.

Hoe reserveren?

Zijn jouw leerlingen erbij en laten ze vanaf het begin hun stem gelden in het debat?  Mail dan naar Anja.Dewachter@sint-niklaas.be tegen eind augustus ten laatste.

Gegevens organisatie?

Ruth Deprez
Projectmedewerker KRAS
Globelink vzw
Jong Globaal Kabaal
Onderwijsstraat 126b, 1070 Anderlecht
tel: 02/5279194
www.globelink.be

Kosten?

De deelname aan KRAS wordt door de stad betaald, bij minimale deelname van 3 scholieren van dezelfde school.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen