pascal decroos

Majd Khalifeh: Een uitzonderlijk en persoonlijk verhaal op Wereldvluchtelingendag

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De stad Sint-Niklaas en Avansa Waas en Dender organiseren een lezing met Majd Khalifeh. Hij neemt ons een avond lang mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer naar actieve burger.

Bijna 90 miljoen mensen zijn momenteel op de vlucht voor oorlog, vervolging, geweld en klimaatverandering. 20 juni is het Wereldvluchtelingendag en staan we stil bij de sterkte en veerkracht van de mensen die noodgedwongen hun thuis moeten verlaten. We hebben wereldwijd aandacht voor de rechten, behoeften en dromen van vluchtelingen.
Social media sharing

Zijn verhaal Herboren biedt  in deze tijden van polarisatie een tegenstem. Een positief en uitzonderlijk verhaal waarvan we allemaal iets kunnen opsteken.

Majd Khalifeh belandde als staatloze Palestijn op jonge leeftijd alleen in België, zonder ouders, met de verantwoordelijkheid over een jongere broer. Hij werd opgevangen in een asielcentrum en zocht van daaruit zijn weg in een maatschappij waar hij niets van af wist. Majd Khalifeh zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot één woord: ‘vluchteling’. Hij voelde zich een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon was doorgaan.

Hij begon een zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger. Hij zocht alles alleen uit en slaagde met glans. Momenteel is Majd VRT-journalist, documentairemaker, spreker, auteur en houder van diploma’s en de Belgische nationaliteit. De eerste nationaliteit die hij ooit bezat.

In deze lezing neemt hij ons mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger.

Praktisch:

Wanneer: dinsdag 20 juni van 19.30 tot 21.30 uur
Waar: Rode kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas
Meer info en inschrijven:

 

Blerina Kamberi

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen