Een gespecialiseerd FFP2-masker wordt opgepikt

Mondmasker wel of niet?

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Sinds de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) wordt de vraag naar mondmaskers almaar groter. Maar helpen deze mondmaskers om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden? Viroloog Steven Van Gucht en de FOD volksgezondheid geven advies.
Social media sharing

Interview met viroloog Steven Van Gucht

Viroloog Steven Van Gucht werkt voor Sciensano en is voorzitter van het Wetenschappelijk Comité Coronavirus. Hij komt dagelijks in de media tijdens de coronacrisis. Hij verduidelijkte enkele zaken over mondmaskers in een interview met FOD volksgezondheid.

  Wat wij onthouden uit het interview

  • Mondmaskers zijn nuttig als je al besmet bent én als je in de zorg werkt.
  • Bescherm jezelf en anderen tegen het virus op de bekende manier:
   • Handen regelmatig wassen met water en zeep.
   • Hoesten en niezen in een papieren zakdoek of de binnenkant van je arm.
   • Blijf thuis als je ziek bent.

  Viroloog Steven Van Gucht:

  “Mondmaskers dragen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus, heeft weinig zin. Enkel voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus en voor zorgpersoneel heeft het gebruik van zo’n masker wel zin. Daarom is het belangrijk dat mondmaskers voor hen beschikbaar blijven.”

  FOD Volksgezondheid: 'Heb ik een mondmasker nodig?'

  De FOD Volksgezondheid gaf ook richtlijnen over het gebruik van mondmaskers. In hun bericht lees je wanneer mondmaskers wél nuttig zijn en welke types mondmaskers er bestaan.

  bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen