Vrouw met mondmasker

Mondmaskers verplicht op openbaar vervoer vanaf 4 mei

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Vanaf maandag 4 mei zijn mondmaskers verplicht voor wie het openbaar vervoer neemt. Reis je met de bus, tram of trein? Zorg er dan voor dat je een goed mondmasker bij hebt. Je moet een mondmasker dragen zodra je het station binnenkomt of zodra je aan de halte gaat staan. Ook op andere plaatsen waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen mensen niet kan gegarandeerd worden, is het sterk aangeraden om een mondmasker te dragen.
Social media sharing

Heb je nog geen mondmasker?

  • Je kan zelf een mondmasker maken, volgens de instructies die je vindt op www.maakjemondmasker.be. Heb je geen naaimachine of kan je niet naaien? Informeer bij vrienden, familie of buren of zij je kunnen helpen.
  • Verschillende lokale zaken bieden mondmaskers te koop aan. We stelden een lijst op van handelaars waar je terecht kan om een mondmasker te kopen.
  • Ook bij de apotheker en in supermarkten kan je terecht om een mondmasker aan te kopen.
  • Ook online vind je aanbieders van mondmaskers.
  • Je kan eventueel ook een sjaal of bandana gebruiken om je neus en mond te bedekken.

Mondmaskers van de stad

De stad bezorgt een gratis mondmasker aan elke inwoner, ook aan kinderen. We bestelden deze mondmaskers in groepsaankoop bij Think Pink, samen met zeven andere Wase gemeenten. We organiseren een verspreiding aan huis. Meer informatie over de timing van de verspreiding van deze mondmaskers volgt.

Mondmasker opzetten

Een mondmasker goed opzetten en veilig weer afzetten, hoe doe je dat precies? Op VRT NWS vind je een voorbeeldfilmpje per type mondmasker. 

Mondmaskers steriliseren

Belangrijk is om het mondmasker ook minstens dagelijks te wassen op 90° of te steriliseren. Dat doe je door het 5 minuten lang in een pot met kokend water te stoppen. Stop je masker niet in de microgolfoven of in de diepvries of ijskast om het te reinigen.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Een mondmasker dragen is een extra veiligheidsmaatregel, maar de essentie blijft: blijf zoveel mogelijk thuis. Verlaat je woning enkel als het noodzakelijk is. Zorg voor een goede hygiëne om de verspreiding van het coronavirus te stoppen: was regelmatig en goed je handen met water en zeep. Hou 1,5 meter afstand van andere personen. Kom zo weinig mogelijk samen met andere mensen.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen