Vrouw zet mondmaskers op

Mondmaskers verplichtingen, verkooppunten & lopende acties

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Mondmaskers worden een dagelijks tafereel in het straatbeeld. We hebben ze nodig om het coronavirus terug te dringen en ons normale leven terug op te pikken. Wat zijn de verplichtingen? Waar kan ik ze kopen? Welke acties lopen er momenteel? Dat kom je te weten op deze pagina.
Social media sharing

Waarom een mondmasker dragen?

Draag een mondmasker om eventueel besmette vochtdruppeltjes bij je te houden en zo anderen te beschermen. Ook voorwerpen in je omgeving raken zo minder besmet.

Verplicht op openbaar vervoer

Vanaf maandag 4 mei zijn mondmaskers verplicht voor wie het openbaar vervoer neemt. Reis je met de bus, tram of trein? Zorg er dan voor dat je een goed mondmasker bij hebt. Je moet een mondmasker dragen zodra je het station binnenkomt of zodra je aan de halte gaat staan.

Ook op andere plaatsen waar je geen 1,5 meter afstand kan houden van andere mensen of op drukke openbare plaatsen (bv. bij een doktersbezoek of in een winkelcentrum), is het sterk aangeraden om een mondmasker te dragen. 

Mondmaskers van de stad

Tijdens het weekend van Pinksteren bedeelden honderden medewerkers en vrijwilligers mondmaskers over het hele grondgebied van de stad. Ook in jouw brievenbus zit een pakketje mondmaskers. De mondmaskers zijn van Think Pink en hebben een ingenaaide filter. De bijgeleverde filters van de federale overheid kan je gebruiken om in een zelfgemaakt of aangekocht mondmasker te steken. Als deze filters in je pakket ontbreken, worden ze nageleverd.

Heb je geen mondmaskers in je brievenbus gevonden of is er een probleem met je mondmaskers (bv. onjuist aantal)?

Extra mondmaskers nodig?

  • Je kan zelf een mondmasker maken, volgens de instructies die je vindt op www.maakjemondmasker.be. Heb je geen naaimachine of kan je niet naaien? Informeer bij vrienden, familie of buren of zij je kunnen helpen.
  • Verschillende lokale zaken bieden mondmaskers te koop aan. We stelden een lijst op van handelaars waar je terecht kan om een mondmasker te kopen.
  • Ook bij de apotheker en in supermarkten kan je terecht om een mondmasker aan te kopen.
  • Ook online vind je aanbieders van mondmaskers.

Mondmasker opzetten en afzetten

Een mondmasker goed opzetten en veilig weer afzetten, hoe doe je dat precies? Op VRT NWS vind je een voorbeeldfilmpje per type mondmasker. 

Doe het mondmasker zo weinig mogelijk aan en uit. Zet het bij voorkeur op als je thuis vertrekt.
Infographic mondmasker opzetten
Infographic mondmasker afzetten

Mondmasker wassen

Heb je je mondmasker gebruikt? Dan moet je het mondmasker wassen. Zeker bij intensief gebruik of wanneer het zichtbaar vuil of vochtig is.

Je kan het mondmasker wassen met wasmiddel in de wasmachine op minstens 60°C met de rest van de was. Dit is de enige manier om de mondmaskers van de stad te reinigen.

Andere mondmaskers kan je ook steriliseren door ze minstens 5 minuten te koken in een kookpot. (Die kookpot mag je niet gebruiken om te koken, maar moet je apart houden om mondmaskers te steriliseren). Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna wel op hoge temperatuur strijken. Stop je masker niet in de microgolfoven of in de diepvries of ijskast om het te reinigen.

Heb je een vuil masker aangeraakt? (Bijvoorbeeld om het in de wasmachine te leggen.) Was dan zeker grondig je handen.

Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken. Het is dus nuttig om minstens twee maskers te hebben.

Mondmasker bewaren

Laat je mondmasker niet rondslingeren. Kies een vaste en propere plaats voor je propere maskers. Bewaar je gebruikte mondmaskers in een gesloten stoffen zak, die je samen met het masker wast. Stop het mondmasker na het wassen proper en droog in een herbruikbaar zakje met ritssluiting.

Raak het propere mondmasker niet aan nadat het gewassen is. Raak het nooit aan de binnenkant aan. 

Blijf zoveel mogelijk thuis

Een mondmasker dragen is een extra veiligheidsmaatregel, maar de essentie blijft: blijf zoveel mogelijk thuis. Verlaat je woning enkel als het noodzakelijk is. Zorg voor een goede hygiëne om de verspreiding van het coronavirus te stoppen: was regelmatig en goed je handen met water en zeep. Hou 1,5 meter afstand van andere personen. Kom zo weinig mogelijk samen met andere mensen.

Op zoek naar informatie over de stedelijke coronamaatregelen?
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen