Kokkelbeekplein

Naar een groene, duurzame parking op het Kokkelbeekplein

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Het Kokkelbeekplein is opnieuw beschikbaar als parking. Het plein onderging de voorbije vijf maanden een ware metamorfose: van grijze asfaltvlakte naar groene, duurzame en toekomstbestendige parking met sterke focus op een goede waterhuishouding. Tussen de Knaptandstraat en de August Nobelsstraat is er opnieuw een brede, comfortabele doorsteek voor zachte weggebruikers, afgescheiden van de parking.
Social media sharing

Bij de herinrichting van het Kokkelbeekplein wordt de maximale parkeercapaciteit van het plein benut: de stad legde er 62 parkeerplaatsen aan. Vier plaatsen zijn voorbehouden voor personen met een handicap. Ook laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen is voorzien, en wordt geïnstalleerd door de Vlaamse overheid, samen met Engie. Elke laadpaal heeft twee laadpunten, waaraan twee wagens gelijktijdig kunnen laden. Er wordt een eerste laadpaal geplaatst, en zodra de laadpaal voldoende gebruikt wordt, komen er bijkomende laadpalen bij. Omdat we willen anticiperen op de toekomstige laadvraag, en tegen 2025 op alle publieke parkings 20 procent van de parkeerplaatsen willen voorzien van laadpalen, hebben we hiervoor nu al de nodige wachtleidingen geplaatst. Zo kunnen we in de toekomst uitbreiden tot 18 plaatsen voor elektrisch laden op het Kokkelbeekplein.

Naar een groene, duurzame parking op het Kokkelbeekplein

Veilige doorsteek voor zachte weggebruikers
Het Kokkelbeekplein is meer dan enkel een parking: het is een veelgebruikte trage doorsteek tussen de Knaptandstraat en de August Nobelsstraat. In de heraanleg van het Kokkelbeekplein was de veiligheid van de zachte weggebruikers dan ook een aandachtspunt: voor hen is een brede, comfortabele doorgang voorzien, afgescheiden van de parking door een groenzone.

Unieke waterhuishouding
Wat parking Kokkelbeekplein uniek maakt is het uitgangsprincipe dat er geen hemelwater dat valt op de parking meer wordt afgevoerd naar de riolering. De verharding is er waterdoorlatend met klinkers die toelaten dat regenwater via de voegen en door de stenen zelf in de onderbouw zakt. Beplante wadi’s tussen de parkeerstroken vangen overtollig water op, en geven het de kans om trager te infiltreren. De beplanting is hier minutieus op afgestemd: van waterminnende planten op het laagste niveau van de wadi’s tot meer droogtebestendige beplanting hogerop. Zo dempt de beplanting de hitte in de stadskern in de heetste zomermaanden. In de wadi’s zijn ook noodverbindingen voorzien, zodat overvloedig regenwater alsnog naar de riolering kan afgevoerd worden, en er geen overstroming kan optreden.

Aangename en kwaliteitsvolle stadsvernieuwing
De vernieuwing van het Kokkelbeekplein zorgt ook voor een heropwaardering van de buurt. In de plaats van de grijze asfaltvlakte verscheen een parking die in kwaliteit met voorzieningen, vergroening, ontharding en leefbaarheid. Even wachten is er aangenaam: twee zitplatformen ter hoogte van de inrit aan de August Nobelsstraat zorgen voor een herkenbare plek om af te spreken of een pauzemoment tijdens een wandeling in de buurt. En dat alles op slechts 5 minuten wandelen van de Grote Markt, en in de schaduw van het stadspark.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen