de Nieuwslezers op maandag

Nederlands oefenen in Sint-Niklaas

Heel veel inwoners in onze stad hebben een andere moedertaal, sommigen leren nog volop Nederlands. Veel oefenen helpt daarbij. We zetten enkele oefenkansen in de kijker: Babbelonië, een praatgroep bij Avansa, en de Nieuwslezers, een leesgroep in de bibliotheek.
Social media sharing

Babbelonië, een praatgroep bij Avansa

Babbelonië is een wekelijkse bijeenkomst van anderstaligen en Nederlandstaligen.

In Babbelonië komen Nederlandstaligen en anderstaligen samen, en praten in groepjes. Over alledaagse dingen. Over kinderen en ouderen, ziekte en gezondheid, wat je gelukkig maakt, wat je graag doet, enz. De anderstaligen oefenen op die manier hun Nederlands. De Nederlandstaligen horen de mooiste verhalen, soms grappig, soms ontroerend, van over de hele wereld.

Deelname is gratis. Je kiest zelf of je elke week komt, of soms. Babbelonië gaat niet door in de schoolvakanties. Inschrijven hoeft niet. Kom gewoon langs.

Er is een groep die samenkomt op maandagavond van 19 tot 21 uur en een groep op dinsdagochtend van 9 tot 11 uur. Je kiest zelf welke groep je wilt volgen. 

We laten de ervaringen van de deelnemers (Nederlandstalig en anderstalig) voor zichzelf spreken:

 • "Ik volgde Nederlandse les, maar kende niemand waarmee ik nadien Nederlands kon spreken. Zo vergat ik weer alles wat ik had geleerd. Maar hier in Babbelonië kan ik eindelijk praten met andere mensen van Sint-Niklaas. Wat ik ook zo tof vind aan Babbelonië is dat er zo weinig echt moet. Je vertelt wat je wilt. Je vraagt wat je wilt horen."
 • "De begeleidster stimuleerde mij om niet bang te zijn en het toch te proberen. Stap na stap. Woord na woord."
 • "We zijn niet alleen maar een praatgroep. We zijn een beetje een vriendenkring."
 • "Ik maak elke week een gratis wereldreis zonder mij te moeten verplaatsen. Ik hoor er de mooiste, soms ontroerende, soms grappige verhalen. Een wereld gaat voor mij open. Mijn stereotype denken over andere culturen wordt zoveel menselijker ingevuld."
 • "Babbelonië raakt je door de verhalen die je hoort, maar evengoed door de warmte en de gezelligheid, door het wederzijds respect voor elkaar en door de herkenning van hoe we fundamenteel toch allemaal hetzelfde willen in dit leven, dezelfde dromen hebben."
 • "Via een vriendin leerde ik Babbelonië kennen. Het is goed om mensen te leren kennen, de conversatie is goed en het is boeiend om te ontdekken hoe andere mensen denken."
 • "Het is leuk. Ik ga altijd met een goed gevoel naar huis."
 • "Iedereen die een beetje Nederlands praat, kan het hier komen inoefenen. Babbelonië is tof om je Nederlands te oefenen en om mensen te leren kennen."
 • "Ik leer Nederlands, maar ik leer ook veel van de andere mensen, van al die andere nationaliteiten. Er zijn altijd dingen die wij niet weten."
 • "Elke cultuur heeft zijn eigenheden, en ik vind het zeer interessant om bepaald mensen hun gebruiken te kennen, waar wij soms niet bij stilstaan. Op zulke bijeenkomsten leren wij elkaar beter kennen."

de Nieuwslezers, een leesgroep bij de bibliotheek

Het aantal anderstalige nieuwkomers in Sint-Niklaas (en daarbuiten) stijgt, en daarmee ook de nood aan oefenkansen Nederlands. Heel wat anderstaligen volgen les, maar er is ook vraag naar kansen om wat je leert in te oefenen. En daar speelt de Bib op in.

Met het Taalpunt heeft de Bib een stevige collectie taalcursussen om Nederlands te leren en te oefenen. Je vindt er ook de eenvoudige boeken van de reeks Wablieft en lesmateriaal voor leerkrachten. Leerkrachten NT2 kunnen met hun groep een rondleiding op maat aanvragen in de Bib. Een bibmedewerker leidt hen rond door de collectie (met extra aandacht voor het Taalpunt) en legt uit hoe de Bib werkt.

Met de Nieuwslezers creëert de Bib een extra oefenkans voor anderstalige jongeren en volwassenen. De werking is eenvoudig: elke deelnemer kiest een artikel uit de vereenvoudigde krant (Wablieft of Wablieft Start). Iedereen leest het eigen artikel luidop, zin per zin. De begeleiders leggen de moeilijke woorden uit. Er wordt regelmatig gevraagd of iedereen de betekenis begrijpt. Meestal wordt er nog wat nagepraat over de inhoud van het artikel.

Herman is vrijwilliger in de Bib en één van de begeleiders. Hij vindt het alvast een heel waardevol project: “De Nieuwslezers is een veilige omgeving waar fouten mogen gemaakt worden en waar geduldig gewacht wordt tot de ander is uitgesproken.”

Deelnemer Safia vindt het fijn dat ze veel geleerd heeft over België en dat ze heeft kunnen vertellen over haar thuisland Ghana.

Nour en Faten zijn blij met alle nieuwe woorden die ze geleerd hebben en Murtaza is heel dankbaar voor de oefenkans die hij met de Nieuwslezers krijgt.

De Nieuwslezers komen maandelijks op maandagochtend samen in de Bib. Alle info over de Nieuwslezers en het volledige aanbod van de Bib voor wie Nederlands leert, vind je op de website van de Bib.

Alle oefenkansen op een rijtje

Stad Sint-Niklaas heeft alle oefenkansen op een rijtje gezet:

 • Digitaal via de stadswebsite
 • Op papier in de gids 'Nederlands oefenen in Sint-Niklaas'. Deze vind je ook op de pagina hierboven en kan je krijgen in het Welzijnshuis, Abingdonstraat 99 bij Nele Bosch.

We wensen iedereen die Nederlands leert veel succes!

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen