Tiny Forest sinaai

Nieuw Tiny Forest in Sinaai: schoolkinderen en buurtbewoners planten 875 bomen en struiken

In Sinaai is deze week een nieuw Tiny Forest aangeplant. Met liefst 875 inheemse bomen en struiken zal het stukje grasland naast het basketpleintje aan de Franciscuslaan stap voor stap veranderen in een wonderbaarlijk bosje. Het is een initiatief van GoodPlanet Belgium en de stad met steun van Colruyt Group. Voor Sint-Niklaas is dit Tiny Forest het tweede in een reeks van drie.
Social media sharing

GoodPlanet Belgium is de ambassadeur van Tiny Forest® in ons land. Begin dit jaar werd het eerste aangeplant in onze stad, aan de Eduard Prissestraat. Een Tiny Forest is niet zomaar een stadsbos of minibos: de naam ‘Tiny Forest’ en de bijhorende aanpak zijn exclusief geregistreerd. Het bosje bestaat uit inheemse bomen en struiken, die volgens een specifieke methode geplant worden: dicht op elkaar, met 3 à 5 bomen per m². Omdat die tijdens de aanplant extra voedingsstoffen en bescherming krijgen, groeien ze sneller en vormen ze al gauw een waardevol ecosysteem, waar ook vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren zich meteen thuis voelen. Maar een Tiny Forest heeft nog een bijzondere meerwaarde: het brengt mensen uit de buurt en nabijgelegen scholen samen. 

Zo ook in Sinaai, waar deze week een nieuw Tiny Forest is verschenen. Kinderen van basisschool Sint-Catharina-Tinel uit de Tinelstraat plantten er samen met buurtbewoners 875 bomen en struiken. Ook lokaal dienstencentrum De Schutterij zette mee de schouders onder dit project. En het stopt niet na deze plantdag. De kinderen zullen in de buitenklas over de natuur leren. Ze groeien als het ware op met hun bos en worden 'tiny forest rangers'. Buurtbewoners krijgen dan weer een gezonde, groene ontmoetingsplek. Allemaal samen dragen ze zorg voor hun Tiny Forest. 

Tiny Forest sinaai

Waarom een Tiny Forest?
Tiny Forests zijn bedoeld om de natuur dichter bij de mensen te brengen en te zorgen voor meer biodiversiteit binnen een stedelijke omgeving. Kwalitatieve groene ruimte in de nabije omgeving is immers essentieel voor het welzijn en de gezondheid van mensen. Dergelijke weelderige, biodiverse kleine stukjes wildernis maken de stad bovendien beter bestand tegen de klimaatverandering: de bodem houdt meer water vast, de luchtkwaliteit verbetert en hittestress vermindert. Een Tiny Forest vraagt bovendien weinig ruimte. Elke gemeente heeft er wel plekjes voor. 
Voor dit Tiny Forest in Sinaai koos de stad voor het stukje grasland naast het basketpleintje aan de Franciscuslaan. Het terrein, dat eigendom is van de stad, werd altijd gemaaid, maar had verder geen functie. Het heeft een oppervlakte van 250 m². Ideaal dus voor een waardevolle natuurbestemming als Tiny Forest

Tiny Forest sinaai
Tiny Forest sinaai
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen