'Water play' van Artoon

Nieuwe muurschildering 'Water play' van Artoon kleurt site Filteint

Na de Iedereen Mee-mural in de Lodewijk De Meesterstraat is kunstenaar Artoon de voorbije weken aan de slag gegaan op de site Filteint, waar de vroegere textielfabriek plaats ruimde voor een nieuw woongebied. Centraal in de parkzone houden het vroegere waterbassin en de grote schouw de herinnering aan dat industriële verleden levendig. Dat waterbassin bleek een heel mooie opportuniteit om het zomerthema 'water' een blijvende en artistieke plaats te geven in de stad. Artoon brengt extra dynamiek op die plek, met de opvallende muurschildering 'Water play', die er voor fantasie, diepgang en extra bezieling zorgt.
Social media sharing

Beeldend kunstenaar, 'muralist' en designer Artoon, pseudoniem voor Toon van Ishoven, bezorgt Sint-Niklaas een tweede muurschildering, in twee weken tijd. Na de Everyone-mural aan Vitaz in de Lodewijk De Meesterstraat, in het teken van de Iedereen Mee-campagne, is hij aan de slag gegaan in het park van de nieuwe woonwijk in de Filteintstraat, tussen Plezantstraat en Wegvoeringsstraat. Als canvas kreeg hij daar een stukje industrieel erfgoed aangereikt, een overgebleven waterbassin van de vroegere textielfabriek Filteint. De perfecte plek voor de stad om een muurschildering te realiseren in het thema 'water', waarrond het zomerprogramma van de stad is opgebouwd.

De kunstenaar kreeg ruime artistieke vrijheid. En daar ging hij heel vindingrijk mee om. "Ik heb er bij het ontwerp naar gestreefd om het ritme van de raamopeningen in de gebouwen rond deze locatie suggestief te laten terugkomen, via een aantal 'trompe-l'oeil'-openingen in de betonnen wanden. De openingen zijn speels verdeeld over de vier zijden en tonen een wateroppervlak erachter", vertelt Artoon.

'Water play' van Artoon

Andere associaties
De raamopeningen wekken de illusie dat je in of door het waterbassin kan kijken. Een rode bal op elke zijde zorgt voor een speels element. Die zogenaamde 'trompe-l’oei'-techniek, die Artoon ook al gebruikte in de Lodewijk De Meesterstraat, creëert een optische illusie waarbij het in dit geval lijkt of de ramen in en uit het volume komen.

Fijn is dat iedereen een eigen invulling zal geven aan het werk, dat het telkens opnieuw andere associaties zal opleveren. Bij de ene zal het een herinnering oproepen, bij de ander kan het een verlangen oproepen naar water en afkoeling, zeker met dit warme weer.
Beide nieuwe werken van Artoon zijn ook al opgenomen in de nieuwe street art-kaart. 

Over Artoon
Toon van Ishoven, of Artoon, maakt murals in een realistische stijl, meestal met acryl en spuitbussen of een combinatie van beiden, en dikwijls met elementen van de architectuur of de vorm van de muur verwerkt in het kunstwerk. Zijn kenmerkende stijl? Een combinatie van originele concepten met 'trompe-l'oeil'-elementen en uitgekiende composities die zijn werk extra diepte geven. Waar hij van houdt? "Van de dynamiek die street art creëert, bij kunstenaars én toeschouwers. Kwalitatief werk kan een hele buurt extra leven en uitstraling geven. Het spreekt immers de verbeelding aan. En ik hou ook van gesprekjes met bewoners tussen het schilderen door, net als van geïnspireerd worden door de eigenheid van een bepaald gebouw of muuroppervlak."

► Kunstenaar: Toon Van Ishoven - Artoon
Locatie: waterbassin parkzone site Filteint
► Partners: Stad Sint-Niklaas, ING Finanza Waas, Springvis Foundation, Van Hoecke nv, Dullaert & Partners
► Coördinatie: Bart Warnier, Wham Office

'Water play' van Artoon
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen