Berkenlaan

Nieuwe richtlijnen voor het behoud van de karaktervolle Lepelhoekwijk

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
De Lepelhoekwijk is heel bijzonder. De wijk ligt dicht bij het stadscentrum, maar heeft toch een aangenaam, landelijk karakter. De woningen hebben ook specifieke kenmerken. Heel wat woningen zijn echter niet meer aangepast aan de noden van een hedendaags gezin. Daarom worden ze regelmatig verbouwd, aangepast en uitgebreid. Om te vermijden dat het specifiek karakter van de wijk door deze werken verloren zou gaan en om de wijk en de woningen te beschermen als geheel, heeft het stadsbestuur recent nieuwe richtlijnen opgesteld.
Social media sharing

Ze zijn van toepassing op de woningen in deze straten: Nachtegalenlaan, Vinkenlaan, Zwaluwenlaan, Mussendreef, Lepelhoekstraat 25 tot en met 35, Meidoornlaan, Berkenlaan, Esdoornlaan.

Deze richtlijnen maken het mogelijk aanpassingen aan de woningen toe te laten, zonder het typerende karakter, dat de wijk zo aantrekkelijk maakt, te schaden. De bedoeling is niet de wijk te laten stilstaan in de tijd, maar de kwaliteiten ervan te behouden zonder toegevingen te moeten doen aan de hedendaagse vereisten van ecologie, waterbeheersing en comfort.

Deze richtlijnen zijn een leidraad voor eigenaars, architecten en het stadsbestuur. Ze maken het mogelijk elke aanvraag tot verbouwing of uitbreiding te toetsen aan de bestaande kenmerken en tegelijkertijd vernieuwing en verbetering toe te staan. Door het toepassen van de richtlijnen worden alle aanvragen gelijk behandeld. Richtlijnen geven een richting aan, maar sluiten originaliteit en eigenheid zeker niet uit: elk ontwerp wordt op zijn eigen karakter beoordeeld, al is het wel de bedoeling dat het past in het geheel van de wijk.

Je vindt meer info en de richtlijnen op www.sint-niklaas.be/lepelhoekwijk.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen