Tuinrangers

Op safari in je eigen tuin

Verdorde gazons, een bekend en alomtegenwoordig beeld in Vlaanderen tijdens de voorbije zomers en symbolisch voor de klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis. Een strak gazon bevat weinig leven en droogt bovendien sneller uit dan een diverse grasland met bloemen en struiken. Er is dus werk aan de winkel. Inverde, het kenniscentrum van het Agentschap voor Natuur en Bos heeft zich voorgenomen om van onze tuinen het grootste natuurreservaat van Vlaanderen te maken.
Social media sharing

De gezamenlijke oppervlakte van die tuinen is namelijk immens, maar wordt helaas vaak ingepalmd door gemillimeterd gazon. Inverde contacteerde Sint-Niklaas in 2020 over deelname aan het project als pilootgemeente. Stad Sint-Niklaas ging gretig in op dit aanbod.

Een natuurreservaat heeft boswachters nodig. Niet alleen om de boel in de gaten te houden, maar ook om rondleidingen te geven, safari’s zeg maar. Het stadsbestuur en Inverde zochten en vonden 10 zogenaamde ‘tuinrangers’: vrijwilligers die tuinsafari’s organiseren in de tuinen van onze inwoners.

Onze tuinrangers genoten inmiddels een gedegen opleiding en staan klaar voor een leerrijke en toffe safari in je tuin. Samen met de bewoners en (klein)kinderen gaan ze op zoek naar de fascinerende  ‘wildlife’ die er kruipt, fladdert en bloeit. Onze inwoners ontvangen dan meteen een ‘safarikit’: een tasje met loepen en zoekkaarten. Tegelijk geven de rangers advies op maat om de tuin met een paar ingrepen natuurvriendelijker of klimaatrobuuster te maken. Zo kunnen onze inwoners meteen aan de slag voor een tuin die bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en hitte. De tuinrangers geven alleen advies. Inwoners zonder groene vingers nemen wellicht beter contact op met een tuinaannemer voor het opmaken of uitvoeren van een plan.

Het team van Tuinrangers Sint-Niklaas staat te popelen om langs te komen. Interesse voor een tuinsafari?

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen