Open Monumentendag op zaterdag 9 en zondag 10 september: Sint-Niklaas is 'met hart en ziel' gaststad

Open Monumentendag op zaterdag 9 en zondag 10 september: Sint-Niklaas is 'met hart en ziel' gaststad

Sint-Niklaas is dit jaar gaststad voor Open Monumentendag. Dat zet de stad in de kijker met een groots programma, dat perfect aansluit op het Europese thema 'Met hart en ziel'. Aan de vooravond van Open Monumentendag is er een nocturne op twee locaties, met muziek en erfgoedbeleving van 19 tot 22 uur. Op zondag 10 september, de Open Monumentendag, verrast Sint-Niklaas met prachtige erfgoedpareltjes, opmerkelijke verhalen en vooral heel veel kleur. Blikvangers zijn het nieuwe museum 'Curiosum - Een huis vol herinneringen' in Huis Janssens, R de musical, de glasramen van Staf Pyl, het stadhuis en het parcours door de Westerbuurt en de OLV Presentatie.
Social media sharing

► Nocturne 
Al op zaterdag 9 september start de Open Monumentendag in Sint-Niklaas, met een uitzonderlijke nocturne op twee locaties: de Christus Koningkerk in de Heistraat en het prachtig gerestaureerde Huis Janssens in de Zamanstraat, van 19 tot 22 uur. In de Christus Koningkerk kan je vrij rondwandelen, om 20 uur is er een optreden van het koor Sint-Gregoriusgild. In Huis Janssens krijg je een unieke preview van 'Curiosum', de gloednieuwe museale invulling. Hiervoor kan je een tijdsblok reserveren op de museumwebsite. In het Mercatorpark staat een bar waar je kan genieten van een fris drankje onder het genot van een streep live muziek. 

► Curiosum 
Na de nocturne op zaterdagavond staat ook zondag de totaalrenovatie van Huis Janssens en het nieuwe museum ’Curiosum - Een huis vol herinneringen’ in de kijker, van 10 tot 17 uur. Op Open Monumentendag ontdek je in preview de gloednieuwe museale invulling die een mooie prelude vormt op een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het huis. Meer weten over de restauratie van het gebouw? Medewerkers van het architectenbureau Erfgoed en Visie geven toelichting. In het Mercatorpark is er een tijdelijke bar. 

Levend licht in de Christus Koningkerk 

► Levend licht in de Christus Koningkerk 
De Christus Koningkerk is een beschermde, modernistische kerk uit 1938. Heel opvallend zijn de 14 glasramen van Staf Pyl aan de oost- en westzijde van de kerk. Het zonlicht dat erdoor schijnt, werpt kleurige taferelen op de steunribben in beton. Tijdens Open Monumentendag staat het werk van Staf Pyl in de kijker in de kerk. 

► R de musical 
Dé link tussen immaterieel en materieel erfgoed. Laat je onderdompelen in de wereld van de sluwe schelm in een industrieel archeologisch kader op de SVK-site. De geweldige openluchtmusical gaat op vrijdag 8 september in première. Meer info via deze link, of op www.rdemusical.be.

► Beiaard en stadsarchief van het stadhuis 
In het stadhuis is er een parcours langs de toeristische dienst in de nieuwe vleugel, de recent gerestaureerde delen van het neogotisch stadhuis, het stadsarchief met de hangende depots, de receptiezaal met een uniek zicht op de Grote Markt, en natuurlijk ook de bekende historische zalen (Vredeszaal, gemeenteraadszaal, trouw- en ontvangstzaal) en het kabinet van de burgemeester, waar gidsen boeiende verhalen vertellen. Je kan de twee beiaardiers live aan het werk zien tijdens een exclusief bezoek aan de beiaardkamer. Er is bovendien een uniek samenspel van de beiaard met trompettisten van d’Academie Podium.

Beiaard in het stadhuis

► Westerbuurt 
Vrij wandelparcours van op het terras van buurthuis Herleving, langs onder meer de langste legale graffitimuur van ons land, het Westbury Snooker- en Poolcenter, enkele waardevolle panden in de Westerstraat en Aerschotstraat, het atelier van Project 33, Theaterhuis Sint-Genesius en Belcanto op de SVK-site, stukje van de Rolliersite, de voormalige Normaalschool (nu het Rode Kruis-opvangcentrum, met mooie wintertuin en kapel met werk van Staf Pyl, toegankelijk tussen 13.30 en 17 uur) en een vroegere tabaksfabriek (nu Finvision) in de Dalstraat/Plezantstraat.

► Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie 
Een kijkje nemen in de OLV Presentatie, de bijna 200 jaar oude school aan de Plezantstraat? Dat kan zondag! 
Je kan de schoolsite betreden via het neoclassicistische gebouw (1873) in de Hofstraat 126. De vroegere kloostertuin werd in 2023 heraangelegd en is nu een mooie speelplaats geworden. Verder is er nog het vroegere klooster en een prima bewaarde neo-romaanse kerk/kapel uit 1850. De school heeft een parcours uitgewerkt dat eindigt op de semi-publieke parking aan de Spoorweglaan, waar de eerste aanplantingen en ingrepen zichtbaar zijn van Project 33.

OLV Presentatie

► Restauratie grootste sigaar ter wereld
Met een lengte van 6,43 meter, een diameter van 47 centimeter én een gewicht van 400 kilogram ligt de grootste sigaar ter wereld in het Pijp- en Tabaksmuseum in de Regentiestraat 49. De sigaar krijgt een grondige restauratie. Die start op de Open Monumentendag. Bezoekers kunnen voor de allereerste keer aanwezig zijn bij deze exclusieve gebeurtenis.

► The Science Lab
Bij Erfpunt in het SteM op Zwijgershoek kan je deelnemen aan het educatieve atelier 'The Science Lab', waar wetenschap en archeologie elkaar de hand geven. Gezinnen met kinderen kunnen er in de huid kruipen van de conservator en onderzoeker en krijgen de kans om wetenschappelijk onderzoek op archeologische vondsten uit te voeren en kwetsbare archeologische vondsten te behandelen. De workshop start om 13.30 uur, voor maximaal 15 deelnemers. Reserveren kan via https://www.erfpuntacademie.be/opleiding/the-science-lab-unieke-kans-to…

► Kapel en park van het oud bisschoppelijk domein (Belsele) 
Je kan in Belsele een gegidst parcours volgen dat start aan het gemeentehuis. Vervolgens wandel je door het park 'Hof Van Belsele' en door het oud bisschoppelijk domein. Daar wordt de gerestaureerde kapel opengesteld. 

► Kerktoren van Belsele
De Sint-Andreas- en Ghislenuskerk heeft een rijke bouwgeschiedenis die teruggaat tot de 10de eeuw. De kerk staat bekend om haar fraaie houtsnijwerk uit de 17de en de 18de eeuw, maar een zeer bijzondere schat zit verborgen op zolder. Uit houtonderzoek blijkt dat de aanwezige balken afkomstig zijn van waarschijnlijk lokale bomen die tussen 1266 en 1291 geveld werden. De kerk heeft daarmee één van de oudste bewaarde dakgebinten in Vlaanderen. Inschrijven voor een rondleiding kan via deze link. https://www.ontdeksintniklaas.be/nl/inschrijvingen-toren-en-zolder-kerk…

► En nóg meer 
Op Open Monumentendag is ook de Witte Molen te bezichtigen, met demonstraties van molenaars. 
In de Sint-Nicolaaskerk staan twee religieuze schatten in de kijker. 
Een gids vertelt je alles over de restauratiewerken en het interieur van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. 
En in de Tentoonstellingszaal Zwijgershoek kan je de hele dag gratis naar de expo Burcht Malpertuus. 

► Info 
www.ontdeksintniklaas.be/nl/open-monumentendag-2023
www.openmonumentendag.be/sint-niklaas
www.ontdeksintniklaas.be (brochure) 

Foto's: Melvin Vanderstylen, James Van Leuven

Toeristisch infopunt in het stadhuis
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen