Afbeelding van pluimvee

Ophokplicht pluimvee en vogels

Nadat er vogelgriep is vastgesteld bij wilde vogels in Oostende, stelde het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid een aantal bijkomende maatregelen in om de verspreiding van het virus in te dijken.
Social media sharing

Vanaf 15 november zijn deze maatregelen in heel Belgiƫ van toepassing:

  • Alle pluimvee en vogels, met inbegrip van duiven, van pluimveebedrijven en van individuele houders, moeten worden opgehokt of zo afgeschermd zijn dat contact met wilde vogels vermeden wordt. Deze maatregel is niet van toepassing op loopvogels.
  • Het bijeenbrengen (tentoonstellingen, wedstrijden, markten) van pluimvee en vogels zijn verboden, zowel voor professionele bedrijven als particuliere houders.

Op 1 november waren deze maatregelen al van kracht:

  • Pluimvee van pluimveebedrijven moet worden opgehokt of zo worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt.
  • Het eten en drinken van pluimvee en vogels moet binnen staan ofof afgeschermd worden van wilde vogels.
  • Je mag pluimvee en vogels niet te drinken geven met water van oppervlaktewater of regenwater waar wilde vogels ook toegang toe hebben, behalve wanneer dat water werd behandeld met middelen om virussen te inactiveren.

Meer informatie vind je op de webpagine van het FAVV.

Publieke veiligheid en noodplanning

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen